Home Društvo APSOLUTNA SIGURNOST NE POSTOJI: Evo od čega strahuju skoro svi korisnici interneta...

APSOLUTNA SIGURNOST NE POSTOJI: Evo od čega strahuju skoro svi korisnici interneta u Njemačkoj

SHARE
APSOLUTNA SIGURNOST NE POSTOJI: Evo od čega strahuju skoro svi korisnici interneta u Njemačkoj

Gotovo svaki građanin Njemačke koji se koristi internetom zazire od napada kibernetičkih kriminalaca, pokazalo je istraživanje koje je u ponedjeljak provela udruga Bitkom. Naime, 93 posto ispitanika iz reprezentativnog uzorka reklo je da se osjeća ugroženo kada su na internetu, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Velika većina od 87 posto procjenjuje da su potencijalni napadači dio organiziranog kriminala, dok nešto više od trećine, 35 posto, strahuje od napada pojedinca.

Četvrtina ispitanika, pak, smatra da mogu biti meta hakerskog napada državnih agencija, poput sigurnosnih službi, a pet posto smatra da napade organiziraju tvrtke.

Na pitanje odakle misle odakle dolaze hakerski napadi, njemački građani smatraju- Rusija 81 posto, Kina 75 posto i Sjeverna Koreja 53 posto.

Korisnici interneta u Njemačkoj najviše strahuju od napadača koji će im preuzeti računalo ili mobilni uređaj. Kriminalci obično od žrtve traže novac za deblokadu uređaja ili računa ili je ucjenjuju prijetnjom objavljivanja osjetljivog sadržaja.

Tri petine, 62 posto, njemačkih korisnika strahuje od krađe identiteta, a 55 posto od krađe lozinke.

Njih 42 posto reklo je da se boji gubitka putem e-bankarstva, a 39 posto putem e-kupnje.

Oko dvije petine, 41 posto, ispitanika zazire od prijetnji i uvreda, 29 posto od govora mržnje, a 18 posto od spolnog uznemiravanja.

Većina korisnika u Njemačkoj sigurnosne mjere preuzima u svoje ruke, a 74 posto njih reklo je kako vjeruje da su one odgovor na vlastitu sigurnost.

Svaki šesti ispitanik odgovornost za svoju sigurnost na internetu prebacio je na državu, a sedam posto smatra da je to posao provajdera, odnosno proizvođača softvera i hardvera.

Fenix-magazin/MMD/dpa