Home Društvo Stranim radnicima će biti lakše dobiti posao u FBiH

Stranim radnicima će biti lakše dobiti posao u FBiH

SHARE
Stranim radnicima će biti lakše dobiti posao u FBiH
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Predlagač u razlozima za donošenje ovog propisa ukazuje da se Federacija BiH, odnosno Bosna i Hercegovina, susreće sa problemom nedostatka radne snage, a posebno u proizvodnim, uslužnim i drugim djelatnostima, što se naročito odražava na velike poslodavce koji su pretežno orijentirani na izvoz. Radi se o izmjenama i dopunama koje je resorno ministarstvo pripremilo na osnovu inicijative Udruženja poslodavaca FBiH.

Također navode da je nedostatak radne snage aktualan problem u posljednjih nekoliko godina i za domaće gospodarstvenike, posebno izvoznike, bez obzira što na evidencijama službi za zapošljavanje postoji određen broj nezaposlenih osoba sa zanimanjima za koje poslodavci smatraju da su deficitarna zanimanja, te da ta osoba ipak ne traže posao nego su u evidencijama zbog zdravstvenog osiguranja i drugih eventualnih socijalnih naknada, koje ostvaruju kao nezaposlene osobe.

Planira se riješiti problem osoba koje su na birou, a ne traže posao

Između ostalog, izmjenama i dopunama se propisuje da je nadležna županijska služba rješenje o radnoj dozvoli dužna donijeti u roku od najduže 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Zatim se dodaje i odredba po kojoj postupak i proceduru izdavanja radne dozvole strancu koji namjerava registrirati obrt propisuje Federalno ministarstvo, u roku od najduže 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Nacrtom izmjena i dopuna se dodaje i novi članak koji se odnosi na novu odluku o deficitarnim zanimanjima koju će donijeti Federalni zavod za zapošljavanje, a na osnovu stanja na tržištu rada na razini FBiH, u pogledu broja i strukture nezaposlenih osoba, te potreba pojedinih gospodarskih djelatnosti, najkasnije do 30.10. tekuće godine, i nakon provedenih konzultacija sa reprezentativnim udruženjem poslodavaca, te uz prethodno pribavljenu suglasnost Federalnog ministarstva.

Procjena stanja i potreba na tržištu rada utvrđivat će se na razini FBiH na osnovu kriterija koji se odnose na zanimanja koja nedostaju, zatim provedbu strateških i investicijskih projekata, kao i druge okolnosti važne za ekonomski rast i održivi razvoj, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Poslodavcima preporučeno da zaštite radnike od visokih temperatura

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)