Home Gospodarstvo Čitluk: Prosperitetniji i snažniji razvoj, kao i ‘procvat’ gospodarstva

Čitluk: Prosperitetniji i snažniji razvoj, kao i ‘procvat’ gospodarstva

SHARE

Budući da su vlasti bivše države sustavno zatirale sve pokušaje Brotnjaka da unaprijede razvoj svoga kraja, nije im preostajalo ništa nego da iz siromaštva odlaze u svijet “trbuhom za kruhom”. Prema njemačkim podacima iz 1971. godine, od ukupnog broja Hrvata na privremenom radu u toj zemlji, čak 14,1 posto bilo je onih iz Čitluka, piše Večernji list. No, Brotnjaci svoj zavičaj nikada nisu zaboravljali, uvijek su se s ljubavlju njemu vraćali, potpomagali njegov razvoj i ulagali u školovanje i osposobljavanje svoje djece. Tek nakon demokratskih promjena Brotnjaci su počeli sami odlučivati o svojoj sudbini te odlučno i jedinstveno krenuli u izgradnju infrastrukture, razvoj gospodarstva, poljoprivrede, turizma, gradnju vjerskih, kulturnih, obrazovnih, sportskih objekata i ostalih sadržaja. Među prvima u BiH asfaltirali su sve lokalne ceste, uveli telefone te svako selo i svaku kuću u Brotnju priključili na gradski vodovod. Zahvaljujući mladim, stručnim i obrazovnim kadrovima te odlučnom opredjeljenju čelnika za ubrzan razvoj privatnog poduzetništva, posljednjih dvadesetak godina Brotnjo je doživjelo gospodarski, duhovni, kulturni i društveni preporod.

Naime, prema najnovijim podacima, trenutačno je u općini Čitluk zaposleno čak 6228 osoba, pa je po broju zaposlenih općina Čitluk na drugom mjestu u HNŽ-u, odmah iza Mostara. Kažimo i to da je daleke 1971. godine u općini Čitluk bilo 15.055 stanovnika, od čega je bilo 98,2 posto Hrvata; 1981. godine 13.799 Hrvata, 1991. godine 14.823 Hrvata, a prema posljednjem popisu, broj pučana u toj općini povećao se na čak 18.140 stanovnika, od čega je čak 98,67 posto Hrvata.

Općina Čitluk jedna je od rijetkih u Bosni i Hercegovini u kojoj se broj stanovnika nakon demokratskih promjena osjetno povećao. Kako smo doznali od Irene Bago, voditeljice Odsjeka za opću upravu pri Službi za društvene djelatnosti, opću upravu i branitelje općine Čitluk, u 2016. zabilježen je pozitivan prirast. U matičnu knjigu rođenih upisano je 225 djece, a u matičnu knjigu umrlih lani je upisano 195 osoba. Istodobno, prošle je godine u toj općini sklopljeno 116 brakova, što je identično broju sklopljenih brakova u 2015. godini.