Home Zanimljivosti Na Buni održan obred rezidbe lozova trsa – Vincekovo

Na Buni održan obred rezidbe lozova trsa – Vincekovo

SHARE

U starom i već od vremena starih Rimljana vinorodnom selu Petak pored Bune, a povodom blagdana Svetoga Vinka i Vincekova, održan je Sedmi obred rezidbe lozova trsa, što ga redovito organizira “Društvo ljubitelja trsa, vina i mrsa” s Bune.

Kako je običaj da se slavlje, molitva i blagoslov vinove loze svake godine održava u vinogradu drugog domaćina, “prijelazni trs” ove godine predan je domaćinu i vinogradaru Željku Krešić, a iz ruku prošlogodišnjih, Roberta Knezović i Jole Brkić.

Potom je uslijediilo tradicionalnni obred koji podrazumijeva molitvu svih okupljenih, da vino dobro ponese i da se svako zlo kloni domaćinova i svih drugih bunskih vinograda. Obred podrazumijeva i polijevanje vinom z bukare najboljih komada mesa iz domaćinove sušnice, te obveznim humorom kojega već godinama predvodeći molitvu u nju uklapa ovdašnji inženjer, harmonikaš i samo za ovu zgodu svećenik – Darko Lovrić.

Organizatori su brojne goste pozvali u dvoranu O.Š.Marina Držića gdje im je serviran sir, pršut, pura, čorba i slavonski čorbanac od divljači, i slava svecu i zaštitniku vinograda na Buni potrajala je do kasnih noćnih sati, uz degustaciju odličnih ovdašnjih crvenih i bijelih vina. Lijep sunčan dan je pospješio održavanje predviđenog programa, jer pripreme traju cijelu godinu.

 Večernji list