Home Zanimljivosti Tri loše i jedna dobra stvar prebacivanja na ljetno računanje vremena

Tri loše i jedna dobra stvar prebacivanja na ljetno računanje vremena

SHARE

Isplati li se prebacivanje na ljetno računanje vremena? Sve je više onih koji tvrde da bismo trebali odbaciti tu praksu, jer njene prednosti zapravo ne nadmašuju nedostatke, prenosi Index.hr. Štoviše postoje i neke nuspojave prebacivanja, koje bi bilo dobro izbjeći.

1. Veća je vjerojatnost da ćete doživjeti srčani udar. Nedavna studija pokazala je da je dan nakon prebacivanja sata 25 posto više srčanih udara nego na najstresniji dan u tjednu – ponedjeljak. Osim toga, daleko je više prometnih nesreća.

2. To je najgori dan ako napravite neki prekršaj ili zločin. Studija objavljena prošle godine utvrdila je da suci dan nakon prebacivanja sata izriču strože kazne. Vjerojatno zato što su loše volje ili neispavani zbog tog jednog sata manje.

3. Ako idete na potpomognutu oplodnju, ona je tog dana najrizičnija. Osim toga, jedna je studija pokazala da žene koje zatrudne u ožujku češće dožive spontani pobačaj.

4. Jedina pozitivna stvar jest da su manje šanse da će vas tog dana netko opljačkati. Dan nakon prebacivanja sata broj pljački pada sedam posto. Osim toga, u noći prebacivanja sata je 27 posto manje pljački.

Ljetno računanje vremena počelo je u nedjelju, 26. ožujka, pomjeranjem kazaljki za jedan sat unaprijed. U 02.00 sata kazaljke je trebalo pomjerati na 03.00 sata

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike podsjetili su da je Zakonom o računanju vremena (“Službene novine Federacije BiH”, br. 24/97 i 50/03) propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u ožujku kada se, pomjeranjem za 60 minuta unaprijed, vrijeme u 02.00 sata računa kao 03.00 sata.