Home Gospodarstvo Usvojen proračun općine Stolac za ovu godinu u iznosu od 6,1 milijun...

Usvojen proračun općine Stolac za ovu godinu u iznosu od 6,1 milijun KM

SHARE

Više zanimljivih odluka i prijedloga našlo se na dnevnom redu jučerašnje sjednice Općinskog vijeća Stolac. Bila je to ujedno i prva redovita sjednica, a nakon svih događanja glede prekida i ponovnog glasovanja u ovoj Općini.

U prošlom je tjednu održana konstituirajuća sjednica OV-a Stolac pa su se stekli uvjeti i za prvu redovitu sjednicu o kojoj je puno toga ovisilo glede normalnog funkcioniranja ne samo lokalne vlasti već i servisiranja svih korisnika općinskog proračuna. Stoga je i glavna točka jučerašnje sjednice bila odluka o usvajanju proračuna općine Stolac za tekuću, 2017. godinu.

Zbog već spomenutih problema oko ponavljanja lokalnih izbora Općina Stolac je bila u tromjesečnoj blokadi glede usvajanja i realiziranja proračuna za ovu godinu. Nakon razmatranja i osvrta na sve ono što je nužno realizirati, vijećnici su na kraju usvojili općinski proračun za 2017. u iznosu od 6,169.935 KM.

Time je Općina Stolac konačno izišla iz blokade i otvoren je put za ostvarivanje svih zacrtanih planova na području prihoda i rashoda.“S pravom mogu kazati da ovo nije samo socijalni već dobrim dijelom i razvojni proračun jer sadrži dosta kapitalnih projekata na razvoju našeg gospodarstva. Gotovo 600 tisuća KM planirano je za razvoj vodovodne mreže, a tu je i 100 tisuća KM za sanaciju i uvođenje javne rasvjete.

Tu je i velika potpora poljoprivredi, a svu snagu usmjerili smo prema industrijskoj zoni koja bi u konačnici trebala donijet i dosta radnih mjesta. Realno je da ostvarimo sve ono što je planirano općinskim proračunom i od danas mi više nemamo nikakvih repova iza sebe. Ostaje žaljenje što smo izgubili ovih pola godine, a sve zbog nepotrebnih problema vezanih uz lokalne izbore”, istaknuo je u izjavi za Večernji list BiH stolački načelnik Stjepan Bošković. Izgradnja vodovoda Klokun – Crnići, vodoopskrbni sustav Dubrave – Prenj, dogradnja vodoopskrbnog sustava Stolac i Rotimlja, izgradnja dvorane za OŠ “Crnići”, nabava vozila za prijevoz djece s posebnim potrebama… samo su neke od kapitalnih potpora koje su uključene u prijedlog proračuna općine Stolac za 2017.

U stavkama općinskog proračuna kao kapitalni transferi, uz ostalo, navode se i planirana sredstva za asfaltiranje reciklažnoga dvorišta (u sklopu projekta “Općinski program upravljanja krupnim otpadom”), sanaciju lokalnih cesta, sufinanciranje projekta “Europa za građane”, izgradnju sustava za navodnjavanje poljoprivrednih površina, zaštitu i obnovu spomenika, izgradnju gospodarske zone Hodovo, sanaciju gradskog deponija, sanaciju javnih površina, izgradnju bušotina i sustava za navodnjavanje…

Vijeće je usvojilo i odluku o visini prosječne konačne cijene gradnje jednog četvornoga metra korisne stambene površine na području općine Stolac. Usvojena je i odluka o obavljanju volonterskog staža, kao i odluka o načinu i kriterijima za dodjelu stipendija studentima s područja općine Stolac u akademskoj 2016./2017. godini. OV Stolac dao je i suglasnost na imenovanje Joze Matića za javnog pravobranitelja općine Stolac.