Home Auto Od 15. travnja / Ljetne gume: Zašto ih je bolje montirati umjesto...

Od 15. travnja / Ljetne gume: Zašto ih je bolje montirati umjesto zadržati zimske

SHARE

Dolaskom proljeća mnogi vozači, pogotovo na našim prostorima, na svojim automobilima zadržavaju zimske gume.

Svoj potez pravdaju finansijskim razlozima, ali i činjenicom da – za razliku od obaveze posjedovanja zimske opreme – tokom toplijih mjeseci ne postoji nikakvo ograničenje kada je riječ o automobilskoj obući. Od 15. travnja dovoljno je samo da guma ima minimalnu dubinu profila, a smjesa, starost, namjena – sve je ostavljeno vozaču na volju.

Međutim, treba znati da su zimske gume načinjene od smjese koja pokazuje brojne nedostatke na visokim temperaturama.

1. Glavni problem je osjetno duži kočioni put: Stručnjaci su izračunali da zimskim gumama na suhoj cesti u nekim situacijama treba do 16 metara više da zaustave vozilo, odnosno 3-4 dužine automobila!

2. Ništa manja opasnost je slabija upravljivost, posebno u krivinama i situacijama kada je automobil opterećen.

3. Zimske gume – zbog potrebe za postizanjem boljeg trenja na klizavoj podlozi i niskim temperaturama – imaju veći otpor kotrljanju što donosi rast potrošnje goriva, minimalno 15 posto.

4. Ekonomski argument za zadržavanjem zimskih guma postaje besmislen uz podatak da se na visokim temperaturama znatno više troše što im skraćuje životni vijek, ali i smanjuje sposobnost u zimskim uvjetima.

Podsjetimo se osnovnih stvari koje treba znati o ljetnim gumama.

Za zaključak ne treba izmišljati toplu vodu. Zimske gume koristiti u zimskim uvjetima, ljetne čim dođe proljeće, odnosno od 15. travnja kako to nalaže bh. zakon. Uostalom, niko ne ide na plažu u čizmama!