Home Gospodarstvo Ljubuški poljoprivrednici najavljuju kako će tražiti proglašenje elementarne nepogode

Ljubuški poljoprivrednici najavljuju kako će tražiti proglašenje elementarne nepogode

SHARE

Točni razmjeri štete koju je protekle noći mraz uzrokovao na poljoprivrednim kulturama u općini Ljubuški znati će se tek u narednim danima, no prve izjave upućuju na katastrofalno stanje.

U program Radija Ljubuškog jutros su se javili Miro Ćutuk, dopredsjednik Udruge poljodjelaca ŽZH-a i Nikica Petrušić, poljoprivrednik iz Otoka.

Miro Ćutuk je izjavio kako su poljoprivrednici, budući da je bio najavljen val hladnoće, poduzeli ono što su mogli, no pomoći nije bilo.

„Znali smo da će ova noć biti kritična, ali ne u ovakvom obimu. Pokupovali smo prskalice da bi se zaštitili, nije bilo spavanja, čitavu noć su motori i prskalice radili, izjavio je Ćutuk i dodao kako ne znaju što dalje.

„Više ćemo znati tek sutra kada se malo slegnu emocije. Vjerojatno ćemo inzistirati na proglašenju elementarne nepogode. Ako se utvrdi da su ove nepogode zahvatile trećinu općine, a po mom mišljenju zahvaćeno je i više, u suradnji s općinskim vlastima tražiti ćemo proglašenje elementarne nepogode“, rekao je Ćutuk.

Nikica Petrušić iz Otoka ustupio nam je fotografije svojih poljoprivrednih kultura koje je uništio mraz.

Rekao je kako su oni tijekom noći polijevali nasade kako bi ih zaštitili, no na kraju im je zbog toga nastala još veća šteta.

„U Otoku je situacija loša, mraz je odnio krompire, bostane. Tijekom noći smo to riješavali, oko 4 sata smo se ustali i prskali nasade, ali ništa se nije moglo. Ljudi su ogorčeni, kažu da ovako nešto ne pamte u zadnjih četrdeset godina“, rekao je Petrušić.

Poslušajte čitavu izjavu Mire Ćutuka

Poslušajte što je rekao Nikica Petrušić

U fotogaleriji prilažemo fotografije štete na poljoprivrednim kulturama Nikice Petrušića iz Otoka