Home Kultura Potpisana Povelja o suradnji kraljevskih gradova Šibenika, Biograda, Nina, Knina, Solina i...

Potpisana Povelja o suradnji kraljevskih gradova Šibenika, Biograda, Nina, Knina, Solina i Tomislavgrada

SHARE

Gradonačelnici četiri hrvatskih kraljevskih gradova –Biograda na Moru, Knina, , Solina, Šibenika te načelnik Općine Tomislavgrad iz Bosne i Hercegovine potpisali su danas u Šibeniku, na tvrđavi Barone “Povelju o uspostavi prijateljstva i suradnje”, a gradonačelnik Nina će to, zbog zauzetosti, napraviti naknadno.
„Potpisivanjem Povelje o uspostavi prijateljstva i suradnje šest hrvatskih kraljevskih gradova nastavljamo slaviti i baštiniti našu čuvenu povijest, tradiciju i kulturu. Šibenik je prvi hrvatski samorodni grad, koji je napunio 950 godina svog postojanja i koji nakon toliko godina brine za svoju čuvenu povijest i njenu ostavštinu. Najbolji primjer toga je i Tvrđava Barone na kojoj smo danas potpisali ovu Povelju, koja je samo dio onoga što je za našu baštinu učinjeno na području grada, a da se za nju ne brinemo samo unutar zidina stare jezgre pokazuje i nedavni početak radova na nalazištu u Danilu. Raduje me što ćemo s Biogradom na Moru, Kninom, Ninom, Solinom i Tomislavgradom nastaviti raditi na očuvanju, revitalizaciji i promociji naše kulturne i povijesne baštine.“, istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
Cilj Povelje je uspostavljanje dobrih odnosa i prijateljstva gradova potpisnika, što uz sebe nosi brojne turističke i kulturne potencijale, ali i prednosti u pogledu projektnih suradnji, odnosno privlačenja sredstava iz fondova Europske unije.
Gradonačelnici grada Biograda na moru Ivan Knez, grada Solina Dalibor Ninčević te grada Knina Nikola Blažević istaknuli su važnost Povelje kao preduvjeta da šest gradova zajednički može nastupati prema fondovima Europske unije i na taj način ulagati u svoju bogatu kulturnu povijest.

Cilj je Povelje uspostavljanje dobrih odnosa i prijateljstva gradova potpisnika, što uz sebe nosi brojne turističke i kulturne potencijale, ali i prednosti u pogledu projektnih suradnji, odnosno privlačenja sredstava iz fondova Europske unije, priopćeno je iz Ureda načelnika općine Tomislavgrad.

“Zadovoljstvo mi je biti dio ove velike kraljevske obitelji. Spojila nas je povijest, no zajedno se moramo okrenuti budućnosti i povezati hrvatski narod, i njegovo bogato kulturno nasljeđe, bez obzira na granice” , istaknuo je načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin.

Naime, prije tri godine potpisana je prva Povelja o prijateljstvu i suradnji između gradova Knina, Solina i Tomislavgrada da bi im se godinu dana kasnije pridružili gradovi Biograd na Moru i Nin.

Potpisnici Povelje su poručili kako će nastaviti raditi na očuvanju, revitalizaciji i promociji hrvatske kulturne i povijesne ostavštine.