Home Zanimljivosti Bandićev vrt: Iz Hercegovine uvezao raštiku, ljutiku i žbun

Bandićev vrt: Iz Hercegovine uvezao raštiku, ljutiku i žbun

SHARE
Krumpir crveni, krumpir domaći, grah niski i visoki, bijeli luk, češnjak, rajčica, paprika, ljutika, dinja, lubenica, tikva… što srce poželi, kažu Zagrepčani koji obrađuju gradske vrtove na Savici, ima na parceli Milana Bandića.

Sade se tamo i za metropolu nekarakteristične raštika i žbun, na kojima su odrasle generacije Hercegovaca, a naručio je gradonačelnik iz Italije i posebno sjeme tikve.

Slikovni rezultat za bandicev vrt

– Zucchina di fiore se zove, a karakteristična je po tome što se mogu jesti i njezini listovi. Stiglo je nekoliko vrećica sjemena, posadilo se u Zrinjevcu, a onda su se sadnice preselile ovamo. Nisu, nažalost, sve uspjele, ali bit će ih dovoljno – o gradonačelnikovoj ekskluzivnoj tikvici objašnjavao nam je jučer Miroslav Bajto, kojeg smo ujutro sreli kako radi u vrtu na Savici. Po nekoliko sati svaki je dan tamo jer povrća ima puno, a parcela se mora održavati urednom, piše Večernji list.

 

Parcela, koja je, kako je objasnio, edukativni vrt, a ne vrt gradonačelnika Bandića.

– Održavaju se ovdje razna predavanja, seminari i nastava. Nedavne teme bile su kompostiranje, nakon toga zaštita od kemijskih tvari, a vrt je ovo za sve Zagrepčane, zato ga i Zrinjevac održava – objasnio je simpatični agronom Bajto, pa dodao kako rast i razvoj svih poljoprivrednih kultura prati i sam Bandić, koji barem jednom dnevno obiđe parcelu na Savici.

 

Često ističe da ga upravo bavljenje vrtlarstvom opušta i da se, s obzirom na to da tijekom dana ne stigne, kopanjem bavi ili rano ujutro ili tek poslije ponoći.

 

Druženje u “svom vrtu” nerijetko istakne i na društvenim mrežama pa ga se tamo moglo vidjeti kako odjeven u Dinamov dres priprema vrt za sadnju, a prošlog je vikenda na Savici organizirao i “druženje sportaša sa Zagrepčanima” te dijelio grah i kobasice.