Home Crna kronika Akcija “X”: Arafatu i ostalima još mjesec dana pritvora

Akcija “X”: Arafatu i ostalima još mjesec dana pritvora

SHARE

Sud BiH je u vijeću sastavljenom od sutkinje Vesne Jesenković kao predsjednice i sudaca Šabana Maksumića i Staniše Gluhajića kao članova vijeća, donio odluku o produženju pritvora Goranu Nižiću i ostalima koji su uhićeni u veljači ove godine u akciji kodnog imena “X” koja je provedena na širem području Hercegovine, doznajemo u toj pravosudnoj instituciji.

Produženje pritvora predložilo je Tužiteljstvo BiH, a ročište je održano 14. srpnja i na istom su nazočili osumnjičeni: Goran Nižić zvani Arafat, Marko Nižić, Jozo Markić, Ferdo Vukoja, Mihael Menalo i Željko Brkić.

Obranu osumnjičenih zastupaju odvjetnici Irena Pehar, Lejla Čović, Nada Dalipagić, Josip Rudež, Nina Kisić, Ana Primorac i Senad Dupovac. Vijeće suda je nakon što je razmotrilo sve ponuđene dokaze, uvažilo prijedlog Tužiteljstva i prema osumnjičenim osobama produžilo mjeru pritvora.

Ta ista mjera može trajati najduže mjesec dana, odnosno do sredine kolovoza.

Navedena šestorka uhićena je na širem području Hercegovine u sklopu akcije “X” koju su po nalogu Tužiteljstva i Suda BiH izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Sumnja se da je ova grupa sudjelovala u krađama skupocjenih vozila na području Hercegovine, a potom u dijelovima završavali na crnom tržištu naše zemlje te Hrvatske i Srbije.

Istražitelji sumnjaju da je organizator grupe bio Goran Nižić koji je u periodu od 2012. godine do dana uhićenja s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi organizirao grupu radi krađe skupocjenih vozila te njihovog krijumčarenja i prodaje u našoj zemlji i Republici Hrvatskoj i Srbiji.

Grupi su pristupili ostali osumnjičeni i svako je imao točno određene i podijeljene uloge i zadatke.
Nižić je kako se sumnja naručivao krađe skupocjenih vozila, a prethodno je osiguravao mjesta njihovog skrivanja, te mjesta i načine rastavljanja te daljnjeg prijevoza do kupaca tih dijelova.

Akcija je izvedena u suradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i policijskim službenicima Granične policije BiH, MUP-a Sarajevske, Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije.

Izvršeni su pretresi objekata na deset lokacija