Home Društvo Zašto je ručak najbolje jesti odo 12 ili 13 sati

Zašto je ručak najbolje jesti odo 12 ili 13 sati

SHARE

Ručak je najbolje jesti oko 12 ili 13 sati. Odgodite li ga za kasnije popodne vjerojatno ćete postati jako gladni i zbog toga imati veću želju za hranu punom šećera i masnoća poput pržene hrane, slatkiša i kolača.

Idealan ručak treba sadržavati vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljikohidrate i bjelančevine. Ugljikohidrati i masnoće daju nam energijudok su bjelančevine ključne za pravilno funkcioniranje našeg tijela. Probajte 3 spasonosna recepta za ljetni ručak.

Namirnice koje je najbolje jesti za ručak su:

– sendviči (s piletinom, jajima, tunom, sirom ili pečenom govedinom) i tjestenina od cjelovitog zrnja

– salate

– riba poput skuše, lososa i sardine

– juhe

– grahorice i kus kus

Slijedeće 3 namirnice najgori su izbor za ručak jer uzrokuju pad energije, odnosno letargiju:

1. Prženi krumpirići (pomfrit)
Pomfrit se prži u puno ulja i riječ je o jednostavnim ugljikohidratima koje uvijek treba izbjegavati jer nakon što naglo povise razinu šećera u krvi isto je tako naglo i spuste. Pojedete li pomfit za ručak vrlo vjerojatno ćete osjetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.

2. Kravlje mlijeko
Iako kravlje mlijeko može biti dio uravnotežene prehrane, može imati negativan učinak na razinu energije u tijelu. Kravlje mlijeko teže se probavlja zbog čega je u probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u crijeva, a ostatak tijela mora funkcionirati sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može uzrokovati letargiju.

3. Maslac od kikirikija
Nakon što pojedete sendvič s maslacem vrlo vjerojatno će vas uhvatiti pospanost. Krivac za pospanost je aminokiselina triptofan koju sadrži ovaj zasitan namaz. No, maslac od kikirikija ne morate izbjegavati u potpunosti, samo ga kombinirajte sa ‘super’ hranom koja nam daje energiju poput žitarice teff, kamuta, chia sjemenki, voćke longan i alge dulse.