Home Društvo Hrvatska: Sjajne vijesti za studente radnike: Ministarstvo obrazovanja najavilo novitet koji će...

Hrvatska: Sjajne vijesti za studente radnike: Ministarstvo obrazovanja najavilo novitet koji će mnoge obradovati

SHARE

Hrvatski studentski zbor jučer je imao prvi sastanak s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak te njenim timom. Na sastanku se razgovaralo o svim zakonima koji se tiču studenata, pravilnicima koji reguliraju subvencionirani smještaj i prehranu te općenito o studentskom životu i studentskom standardu. Hrvatski studentski zbor i Ministarstvo znanosti i obrazovanja složili su se kako je potrebno sve stipendije izuzeti iz porezne olakšice za roditelje, to jest iz granice od 15,000 kuna koliko sada student smije zaraditi, a da svejedno bude porezna olakšica roditeljima.

Predstavnici MZO su najavili kako će biti poduzeti svi potrebni koraci kako bi se to što prije ostvarilo.

Osim toga, na sastanku su ukratko pregledani svi pravilnici i zakoni koji reguliraju studentski život i standard, a usuglašeno je da sve buduće promjene moraju biti cjelovite te da svi zakoni moraju biti usuglašeni, a ne ići u parcijalna rješavanja problema.

Već smo spomenuli dio s izuzimanjem stipendija iz ukupne sume koju student smije zaraditi, a da i dalje bude porezna olakšica roditeljima. U kontekstu izrade prijedloga zakona, koji između ostalog regulira i navedenu stavku, pomoćnik ministrice Tomislav Sokol izvijestio je da će se u petak, 25. kolovoza, održati sastanak radne skupine za izradu nacrta prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova.

Sokol je izrazio nadu da će to biti posljednja sjednica te radne skupine te da će uskoro krenuti javna rasprava.

Predstavnici Hrvatskog studentskog zbora na čelu s predsjednikom Petrom Ramljakom su na sastanku obaviješteni i da će vrlo brzo krenuti povjerenstvo za izradu izmjena i dopuna Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju te da će se donositi novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju gdje su se obje strane složile da te promjene moraju biti temeljite i kvalitetne i da se s tim zakonom ne smije žuriti nego da se mora napraviti kvalitetan zakon.