Home Društvo Ekološka katastrofa u Hercegovini, potpuno presušila Tihaljina

Ekološka katastrofa u Hercegovini, potpuno presušila Tihaljina

SHARE
Rijeka Tihaljina u Hercegovini nestaje. Zbog dugotrajne suše na pomolu je ekološka katastrofa. No, mještani Ljubuškog i Gruda problem vide i u lošem gospodarenju vodama hidroelektrane koja ugrožava ekosustav.

Dio ribljeg fonda uspjeli su spasiti ribolovci, ostatak su razgrabili kormorani. I flora i fauna doživjele su katastrofu. Suša je učinila svoje. Ali, postoji i ljudski faktor. U najsušnijim ljetnim mjesecima rijeka je ostala bez protoka Hidroelektrane Peć Mlini – bez biološkog minimuma koji bi sačuvao eko sustav.

Ono što je izrazit problem to je skretanje vode u gornjem djelu Ričica – Imotsko polje i taj dio količine vode trebao je puniti akumulaciju. Akumulacija je punjena na vrijeme, kad je nastala suša, taj dio vode je obustavljen i akumulacija je ispustila vodu koju je imala. Međutim, ostali dio – vidite sami što je rezultat», objašnjava Grgo Petrović, dopredsjednik udruge športskih ribolovaca Kravica – Ljubuški.

Ono što trenutno jedino spašava donji tok rijeke je vrelo Klokun. 5 kilometara nizvodno – drugačija je slika..

Udruga ribolovaca će od Uprave Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne tražiti odgovor i – bez odgađanja – zaštitu rijeke koja nestaje.

federalna.ba