Home Kultura FOTO: Božićno silo u Grudama okupilo vrhunska imena iz svijeta guslarstva i...

FOTO: Božićno silo u Grudama okupilo vrhunska imena iz svijeta guslarstva i gange

SHARE

Udruga za očuvanje kulturne baštine i istobiti „Davorija“ iz Gruda organizirala je u subotu 16. prosinca tradicionalno VI. Božićno silo.

Šesta guslarko-gangaška manifestacija okupila je vrhunska imena iz svijeta gange i guslarstva, kojoj je cilj očuvanje identiteta i prikazivanje kulture drugih naroda, odnosno izvedbi na guslama iz različitih područja, čime se žele oživjeti prijašnja ‘božićna sila’, druženja i pjevanja.

Silo je svečano otvorio dr. sc. Goran Marić, a nakon njega Božji blagoslov na sve nazočne udijelio je grudski župnik fra Stanko Pavlović.

Na manifestaciji Božićno silo 2017. nastupili su: Željko Šimić, Jure Miloš, Kosta Plakalović (Vučja luka), Zoran Marić (Goranci, Mostar), Stevan Mišo Popović (Nikšić, Crna Gora), Zlatko Glavinić (Neum), te gangaši iz Gruda, Posušja, Širokog Brijega i Mostara.

Tijekom programa obilježena je i 50. godišnjica od prvog izdavanja nosača zvuka guslara Željka Šimića. Šimić je prvi album izdao 1967. godine pod nazivom “Andrijica Šimić – Gorski harambaša” i to je jedna od najstarijih guslarskih ploča u izdanju Jugotona i jedna od najstarijih hrvatskih guslarskih ploča.

U povodu te obljetnice Jure Miloš i Željko Šimić izdali su zajednički nosač zvuka (CD) pod nazivom „Opsada Sigeta 1566“.

Uz gangaše i guslare u programu “Božićnog sila” nastupio je i Mate Bulić.

Prepuna kinodvorana istinski je uživala u veličanstvenoj večeri brojnih izvođača, legendi guslara i gangaša. Publika je vidjela najbolje virtuoze, raznolikosti sviranja i pjevanja na guslama i raznolikosti nošnje.

grude-online.info