Home Crna kronika Akcija Federalnih vilanaca: 10 Hercegovaca na optužnici Suda BiH zbog duhana!

Akcija Federalnih vilanaca: 10 Hercegovaca na optužnici Suda BiH zbog duhana!

SHARE

Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužiteljstva BiH protiv Z. M., S. Č., M. K., G. M., Lj. Č., I. Š., D. Ć., Z. T., M. Č. i A. K. zbog kaznenoga djela Organizirani kriminal i Nedozvoljeni promet trošarinskih proizvoda, javlja Dnevni list.

Ovi optuženici terete se da su u vremenskom periodu od 12. listopada 2015. godine do 23. veljače 2016. godine, na području Bosne i Hercegovine, stjecali protupravnu imovinsku korist za sebe i druge, iako su znali da se proizvodnjom duhanskih proizvoda mogu baviti samo privredna društva koja su registrirana za obavljanje djelatnosti prerade duhana i proizvodnje duhanskih proizvoda kod nadležnoga Suda i koja ispunjava određene tehničko-tehnološke uvjete, kako je to određeno članom 29. Zakona o duhanu BiH, te da proizvodnja duhanskih proizvoda podrazumijeva radnje: pripremanja, rezanje duhana, pakiranje u odvojivu i neodvojivu ambalažu i skladištenje do stavljanja u promet, kako je to određeno članom 28. Zakona o duhanu BiH, stjecali protupravnu imovinsku korist za sebe i druge.

Uskoro se očekuje zakazivanje ročišta o izjašnjenju o krivnji optuženih.

Spomenute osobe uhićene su krajem veljače 2016. godine u akciji kodnoga imena “Lištica” koju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zajedno s inspektorima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

Zaplijenjeno je oko 18 tona duhana u Grudama, Širokom Brijegu, Čitluku. Dio su uvozili iz inozemstva i potom ga prerađivali za prodaju, dok su dio uzgajali sami na svojim imanjima.

Pored 18 tona duhana, zaplijenjena je i veća količina novca u gotovini. U pretresima je tada pronađeno i 800 kutija cigareta različitih marki bez podrijetla te tri stroja za sječenje duhana.

Tada je rečeno da su prokrijumčarili više desetina tona rezanoga i duhana u listu. Najčešće su ga krijumčarili u količinama od po nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima su u BiH prebacivali i više tona duhana, kojega su zatim u svojim objektima rezali pa prepakirali i prodavali dalje, navodi Dnevni list.

Za to nisu plaćali trošarine, fiskalne obveze i PDV koji su propisani zakonom čime su državu oštetili za oko 7,8 milijuna maraka. Pored uvoznoga duhana, prodavali su i onaj kojeg su dobivali sa svojih imanja.