Home Zanimljivosti ISTRAŽIVANJE: Atraktivne žene lakše kontroliraju muškarce?

ISTRAŽIVANJE: Atraktivne žene lakše kontroliraju muškarce?

SHARE

Sudeći prema najnovijem istraživanju, ono što ženu čini atraktivnom nije samo njen fizički izgled.

Dugo se smatralo da su muškarci isključivo vizuelna bića, ali najnovije istraživanje, objavljeno u magazinu “Physiology & Behavior” pokazalo je da je uticaj ženskog glasa na jači pol toliko snažan da izaziva ježenje kože i ubrzani rad srca.

Američki istraživači su također ustanovili da privlačnost ženskog glasa zavisi od toga u kojoj se fazi mjesečnog ciklusa žena nalazi.

U čemu je zapravo, stvar? Hormonske promjene za vrijeme ovulacije vrše uticaj na grkljan žene, čiji glas postaje niži i dublji, izazivajući nesvjesno pozitivnu reakciju i muškaraca i žena.

Poslije samo pet sekundi slušanja ženskog glasa u najplodnijim danima menstrualnog ciklusa žene, električna aktivnost na koži muškaraca porasla bi za čitavih 20 odsto, a srčani ritam ubrzao bi se za pet odsto.

Sposobnost da prepozna kada je žena najplodnija pružila bi muškarcu u evolutivnom smislu prednost po pitanju reproduktivne selekcije, a žene, s druge strane, mogu znanje o plodnom statusu druge žene (koja im predstavlja konkurenciju) preinačiti u svoju korist i steći prednost nad suparnicom.