Home Zanimljivosti EPILOG SUKOBA NA FAKULTETU Kolege ‘kralju zmija’ prof. Tadiću s PMF-a u...

EPILOG SUKOBA NA FAKULTETU Kolege ‘kralju zmija’ prof. Tadiću s PMF-a u Zagrebu odnijeli sve otrovnice u ZOO

SHARE
Zoranu Tadiću još je 2008. naloženo da ih ukloni s fakulteta.

Zvali su ga kraljem zmija, u nastambi koju je vodio imao ih je više od tristo, proučavao je neke od najotrovnijih vrsta na svijetu i s njima je provodio cijenjena istraživanja u suradnji sa znanstvenicima iz svijeta. A sada je ostao bez ičega. Izvanredni profesor Zoran Tadić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) razriješen je dužnosti voditelja nastambe za gmazove pri Zavodu za animalnu fiziologiju Biološkog odsjeka PMF-a, a tvrdi da su mu zmije otete te je tako prekinut njegov znanstveno-istraživački projekt.

– Sve su mi uzeli! Toga nema nigdje, članovi svjetske znanstvene zajednice su zgranuti – kaže Tadić.

Zmije otrovnice su iz njegove nastambe uklonjene u prosincu, a to je samo epilog sage koja traje 10 godina. Tadić se zmijama bavi od djetinjstva te je odlučio posvetiti život njihovu proučavanju. Nakon fakulteta, 1987. godine zaposlio se kao asistent u Zavodu za animalnu fiziologiju. Zatim je postao docent pa profesor. Godine 1995. počeo je raditi u nastambi za gmazove te skupljati svoju zbirku.

Zoran Tadić

– Radio sam na mnogim projektima, a 2007. počeo sam istraživati ponašanje zmija otrovnica, kako hrvatskih vrsta, tako i onih iz cijelog svijeta i time su počeli problemi – prepričava Tadić te dodaje da u Zagrebu privatnim osobamanije dopušteno držanje otrovnica, no iznimka su nastavno-znanstvene ustanove, drže li zmije u sigurnim uvjetima.

– Prve godine nije bilo problema, a onda se dogodio taj nemili događaj koji mi je obilježio rad – ističe Tadić te prepričava kako je napravio veliku pogrešku kada je 2008. godine 40-ak eutanaziranih zmija bacio u toalet na fakultetu. Jedna je zmija preživjela i isplivala iz školjke, a kada ju je prestravljena čistačica pronašla, izbio je skandal, a Tadića su prozvali i zbog nedostatka protuotrova. Dio zaposlenih tražio je odmah njegov izvanredni otkaz, no etičko povjerenstvo oslobodilo ga je odgovornosti. Tadašnji je dekan Ivan Habdija donio pak odluku da je Tadiću dopušteno držanje samo otrovnica iz Hrvatske.

– Ja tu odluku nisam poštovao jer se veterinarska inspekcija očitovala da je nastamba sigurna i nikad se ništa loše nije dogodilo. Dekan je inzistirao na uklanjanju drugih otrovnica, no situacija se na kraju stišala kada mu je istekao mandat – objašnjava Tadić te dodaje da je proteklih 10 godina situacija bila mirna.

– Promijenila su se tri dekana i svi su zaključili da nema potrebe za uklanjanje zmija, a onda je lani dekanica Aleksandra Čižmešija odlučila pošto-poto provesti odluku iz 2008. – ističe Tadić.

U očitovanju dekanice Tadiću potkraj 2017. stoji da će zmije biti uklonjene i propisno zbrinute.

“Ni Biološki odsjek ne podržava držanje egzotičnih, opasnih i otrovnih vrsta zmija u svojim prostorima”, stoji u očitovanju nakon kojeg je fakultet doista i uklonio zmije. Većinu je darovao Zoološkom vrtu u Zagrebu, u nastambi su ostale samo dopuštene vrste, no o njima se više ne brine Tadić.

– Bez moga znanja uništili su mi rad iako sam obećao da ću maknuti zmije u dvije godine, kada istraživanje završi – zaključio je očajni Tadić te dodao da će se i dalje boriti za svoje zmije.