Home Društvo General Šiljeg o Dodikovom naoružavanju: Tu nema govora o teškom naoružanju

General Šiljeg o Dodikovom naoružavanju: Tu nema govora o teškom naoružanju

SHARE

Ni dva mjeseca nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je osnovao paravojnu formaciju “Srbska čast”, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uspio je ponovo isprovocirati političku krizu u Bosni i Hercegovini najavama o kupnji velikog kontingenta oružja namijenjenog entitetskoj policiji. Dodik je potvrdio kako kupuje 2500 tisuće pušaka kako bi naoružao svakog pripadnika entitetske policije.

Od reformiranja policijskih snaga u BiH pod međunarodnim nadzorom, nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, misija Ujedinjenih naroda (IPTF), koja je provodila taj program, uvela je standard po kojemu je svakih deset pripadnika policije na raspolaganju, uz pištolje, moglo imati jedno oružje duge cijevi. Dodik odnosno vlada RS, prema pisanju nekih medija, krenuli su to pravilo drastično prekršiti.

Međutim, general HVO-a Željko Šiljeg za Direktno opovrgava takve senzacionalističke i bombastične napise. “Daytonskim sporazumom, odnosno općim okvirnim sporazumom za mir u BiH, postoje limiti samo za pet teških kategorija oružja. Te kategorije su borbeni tenkovi, oklopna borbena vozila, topnička oružja kalibra 100 mm i više, dakle minobacači od 60 mm, 82 mm, lanseri i protuoklopna topnička oružja ne spadaju u te kategorije. Uz sve to po sporazumu ne mogu se kupiti borbeni zrakoplovi i jurišni helikopteri čime smo zaokružili tih 5 kategorija koje su ograničene sporazumima i limitima iz 1996. godine po sporazumu koji se zove Sporazum o podregionalnoj kontroli naoružanja“.

Milorad Dodik ima legitimno i legalno pravo nabaviti oružje u kategorijama koje nisu ograničene Sporazumom. On ima i opravdanje za tu nabavku, a ta je da su dosadašnjem naoružanju istrošeni resursi tog naoružanja. Naravno Milorad Dodik iskoristio je ovu nabavku za svoju osobnu političku promidžbu i dizanje političkih tenzija, ali ovdje nema govora o teškom naoružanju”, rekao je general Šiljeg.

Naš sugovornik napominje kako unatoč svim bombastičnim naslovima i tezama određenih novinara, medija, analitičara i političara, Milorad Dodik nema nikakva ograničenja za nabavu oružju. “Dakle iako je Dragan Lukač uzbudio javnost o nabavi teškog naoružanja i stvaranju teško naoružane brigade to naprosto nije točno. Ovdje se radi o lakom pješačkom oružju. Puška M05E1 i puška M92 su inačice popularno zvanog kalašnjikova kojeg Crvena zastava iz Kragujevca proizvodi po licenci”.

General Šiljeg smatra kako se ovdje radi o tome da Crvena Zastava zbog proizvodnje ruskog oružja koje koristi kalibar koji ne koriste NATO zemlje, a i zbog zasićenosti tržišta boljim i kvalitetnijim ruskim oružjem od inačica koje prodaje Crvena zastava, jako slabo stoji na tržištu. “Ove puške su jeftine proizvodnje i lako ih je održavati, ali kako nema kamo prodati oružje izgleda kako je Srbija iskoristila svoje posebne Daytonske veze koje ima s Republikom Srpskom kako bi pomogla Crvenoj Zastavi i u propagandne svrhe malo podigli atmosferu u predizborno vrijeme u BiH”.

“Milorad Dodik koristi globalnu atmosferu za lokalno i osobno djelovanje. Pod egidom međunarodnog terorizma on pojačava svoju poziciju i poziciju svog entiteta. Dodik iskorištava globalni strah od terorizma i koristiti ga kao izliku za učvršćivanje svoje pozicije u Republici Srpskoj. On je najavio kupovinu pušaka, moram napomenuti kako one još nisu ni kupljene ni uvezene u Republiku Srpsku. On je zbog nečega izabrao pravi politički trenutak, vjerojatno uz najavu kandidature za člana predsjedništva BiH, kad će to točno objaviti”, rekao je general HVO-a.

O ruskoj ulozi u centru za obuku policijaca

Iz MUP-a RS potvrdili su također kako će početkom travnja početi djelovati posebno središte za obuku policajaca u Zalužanima kod Banje Luke, kao i to da će tamo djelovati instruktori iz Rusije. MUP RS sklopio je 2017. Memorandum o razumijevanju s Glavnom upravom MUP-a Ruske Federacije za Moskvu radi “čvršće suradnje i izravnog kontakta u suzbijanju i borbi protiv transnacionalnog kriminala i najtežih kaznenih djela”.

“Što se tiče uvoza instruktora iz Rusije, moramo biti svjesni da se uvoze i strani konzultanti, treneri, igrači. To je dogovor između MUP-a RS i MUP-a Ruske Federacije. U Vojsci Federacije BiH godinama su iza Daytonskog sporazuma djelovali instruktori iz američke tvrtke MPRI, ne treba se čuditi sad i ovom ruskom angažmanu”, rekao je general Šiljeg.

Sličan centar nalazi se u Nišu zbog čega američke vlasti sumnjaju da se radi o središtu ruskih obavještajnih operacija, koje povezuju s pokušajem državnog udara u Crnoj Gori u listopadu 2016. godine. Zapadni diplomati kažu kako zasad nema čvrstih dokaza da se u Bosni radi o istoj stvari, no napominju kako pomno prate situaciju.

“Svi su pričali o nekakvim niškim specijalcima na kraju ništa od tih specijalaca”, rekao je general Šiljeg i dodao kako “mnogi iskorištavaju ovu predizbornu klimu u BiH za senzacionalizam, a i sam Dodik u tome sudjeluje. Napuhavaju se priče i pokazuju mišići u tom predizbornom ozračju. Te puške su u stvari nevažne”.

“‘Boj ne bije svijetlo oružje, boj bije srce u junaka’. Prema sporazumu o podregionalnom naoružanju, u kojem sam i ja bio na čelu delegacije koja ga je stvarala, nitko od članica sporazuma nema dosegnute limite, jer nitko nema novca za kupovinu oružja”, napominje za Direktno general HVO-a Željko Šiljeg.