Home Crna kronika U bh bolnici ostavili dva metra gaze u trbuhu rodilje

U bh bolnici ostavili dva metra gaze u trbuhu rodilje

SHARE
Woman in the operating room before a delivery

Rodilja Svjetlana Đurović (27) bila je nakon porođaja u životnoj opasnosti, navedeno je u optužnici koja tereti troje djelatnika bijeljinske bolnice Sveti vračevi da su tijekom carskog reza dvadesetsedmogodišnjakinji zaboravili oko dva metra gaze u trbuhu

Optužnicom, koju je potvrdio Osnovni sud u Bijeljini, obuhvaćeni su ginekologinja Sanja Stevanović i medicinska sestra Slađana Obradović te medicinski tehničar, odnosno instrumentar Bane Vićanović.

Optužnica ih tereti da su sporni carski rez nad Đurović izveli 24. kolovoza 2016. godine. Kako se navodi, Stevanović je bila odgovorna za cjelokupni tijek operacije te način i ishod operativnog zahvata.

“U posao Obradović, kao glavne instrumentarke, uz ostalo, ubraja se i vođenje računa o broju kompletnog materijala koji se upotrebljava tijekom operacije, kao što su zavojni materijal i instrumenti”, piše u optužnici.

Dodaje se kako se u posao Vićanovića ubraja vođenje računa o broju iskorištenih gaza. Svatko od njih je, navedeno je, napravio propust nakon operativnog zahvata.

“Nije obavljena valjana revizija trbušne šupljine pred kraj operativnog zahvata, pa nije utvrđeno da nedostaje trbušna kompresa (gaza)”, piše u optužnici.

Instrumentar, navedeno je, nije evidentirao utrošeni materijal, olako smatrajući kako tako neće prouzročiti znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja pacijentice.

“Uslijed tog propusta kod pacijentice je tijekom operacije u trbušnoj šupljini ostala gaza dužine oko 200 centimetara, koja je, kao strano tijelo, dovela do poremećaja, pojave apscesa, više fistula i upale potrbušnice, zbog čega je u Kliničkom centru Vojvodina u listopadu 2016. godine morala biti operirana”, stoji u optužnici.

Kako je navedeno, tijekom tog operativnog zahvata u Srbiji su joj odstranjeni dijelovi tankog crijeva i gotovo cijelo debelo crijevo.

“To je sve dovelo do oštećenja zdravlja pacijentice, koje je u trenutku nanošenja bilo teško i opasno za život, a u konačnom imalo trajnu posljedicu koja se ogleda u gubitku jednog dijela tankog crijeva i gotovo cijelog debelog crijeva s posljedičnim teškim i trajnim poremećajem funkcije probavnog sustava”, piše u optužnici.

Troje optuženih tereti se za nesavjesno pružanje liječničke pomoći, što je, ističe se, učinjeno iz nehaja, prenosi Večernji list.

Potom se oglasila i Đurović, koja je tijekom porođaja rodila zdravu kćer i koja je kazala kako su je prvo pokušavali poroditi prirodnim putem, a onda su rekli da mora na carski rez. Kasnije su nastale komplikacije.

“Jedva sam mogla stajati. Konstantno me je boljelo, ali sam imala obveze oko bebe i to sam trpjela. Više puta sam se javljala doktorici Stevanović, ali je ona govorila da mi nije ništa i da sam razmažena”, ispričala je rodilja