Home Društvo Rodna ideologija: Promijenio spol u ženski da bi ranije otišao u mirovinu

Rodna ideologija: Promijenio spol u ženski da bi ranije otišao u mirovinu

SHARE

Sergio Lazarovich, 60-godišnjak iz Salte, grada u sjeverozapadnoj Argentini promijenio je spol kako bi, kao žena, mogao otići ranije u mirovinu. Argentinski dnevni list La Nación, javlja kako Lazarovicha, Argentinca slavenskog podrijetla. kolege u poreznoj upravi opisuju kao osobu koja je uvijek obavljala svoj posao “s malo strasti”. Danas se više ne zove Sergio već Sergia.

U Argentini, zakon omogućuje da osoba u dokumentima promijeni spol iz muškoga u ženski ili obrnuto, samo na temelju izjave da se unatoč svom biološkom spolu – “osjeća kao drugi rod”. Muškarac ili žena za promjenu spola u dokumentima ne mora dostaviti dokaze o tome da se podvrgnuo operativnom zahvatu za promjenu spola ili da prima hormonsku terapiju kao dio postupka fizičke promjene spola.

Gospodin, odnosno gospođa Lazarovich promjenom spola osigurao si je da kao žena iskoristi zaknsku mogućnost odlaska u mirovinu sa 60 godina. Inače, da je i u dokumentima ostao muškarac, Sergio bi morao do mirovine raditi još 5 godina, do 65 godine – što je dob predviđena za umirovljenje muškaraca.

Ovaj je postupak izazvalo negodovanje Lazarovichevih sugrađana i lokalnih vlasti. Matías Assennato, ravnatelj civilnog registra pokrajine Salta, izjavio je : “Radi se o administrativnom postupku kroz koji muškarac ili žena može u administrativnom procesu koji traje 6 mjeseci službeno “promijeniti” spol. Sada evo, vidimo problem koji se zbog toga javljaju. Očito, postoje ljudi koji će to zloupotrebljavati”.

Međutim, nema nikakvih dokaza da se radi o zloupotrebi. A Sergija – koja nije htjela objasniti razloge koji su ga doveli do promjene spola u dokumentima – niti je to dužna napraviti – može sada uživati u mirovni.