Home Politika KĆI MILORADA PUPOVCA U AKCIJI: “Tko je i zašto rušio partizanske spomenike?”

KĆI MILORADA PUPOVCA U AKCIJI: “Tko je i zašto rušio partizanske spomenike?”

SHARE

Tihana Pupovac, kći Milorada Pupovca, prometnula se u strastvenu čuvaricu partizanskih spomenika u Hrvatskoj.

Pupovčeva kći odazvala se na poziv Srpskog narodnog vijeća da istraži tko je rušio, skrnavio ili zanemario spomenike NOB-a. Njezino je istraživanje, koje je financirala Zaklada  Rosa Luxemburg, ukoričeno je u monografiju, a svojedobno su u Galeriji Nova u Zagrebu  postavili izložbu “Spomenici u tranziciji. Rušenje spomenika NOB-a u Hrvatskoj”

Na projektu su, uz Tihanu Pupovac, radile kustosice Lana Lovrenčić i  Rebecca McKay.

“Monografiju o šteti koja je učinjena na spomeničkom nasljeđu NOB-a, u kojoj je evidentirano tri od ukupno sedam tisuća spomenika, napravio je SABA 2000. godine. Nakon toga je krenula inicijativa SNV-a da se izradi dokumentacija stanja spomenika NOB-a, kako bi se aktualizirao taj problem te se pokušao adekvatno kontekstualizirati, uz progovaranje o tome što se nalazi u pozadini politike koja je dovela do rušenja.

Nama trima je ponuđena prilika da napravimo monografiju prema materijalima koje je snimao fotograf Jovica Drobnjak. Sakupljene materijale i rezultate istraživanja željele smo prezentirati javnosti u formatu didaktičkog tipa, koji je lako prenosiv kroz cijelu zemlju i izvan njenih granica te je samim tim dostupan široj publici. Rezultat toga je izložba koja se ne bavi samo dokumentiranjem stanja spomenika, nego postavlja pitanje zašto i kako je do toga došlo”, kazala je Tihana Pupovac.

Pupovčeva kći iznosi broj oštećenih spomenika, vrijeme uništavanja te nagađa o razlozima i mogućim počiniteljima. Usput, govoreći neistine, vrijeđa hrvatske vlasti nakon 90-ih godina.

“Primijetile smo razlike u odnosu Jugoslavije i Hrvatske prema vlastitoj povijesti”, kaže Pupovčeva kći.

“U Jugoslaviji, koja je u smislu modernističkog projekta bila okrenuta pitanju budućnosti i socijalističke izgradnje, trauma velikih ljudskih žrtava Drugog svjetskog rata razriješena je narativom o herojskoj borbi za tvorbu nove socijalističke budućnosti. Danas se, pak, nalazimo u momentu koji je opsjednut vlastitom prošlošću i njezinom revizijom, i u tom smislu ideološki kontekst koji živimo je onaj ideologije žrtve, a to je vidljivo u načinu na koji se obilježavaju logori”,  govori Tihana Pupovac.

U jednom od rijetkioh intervju Pupovčeva kći govorili je teretu prezimena Pupovac u Hrvatskoj.

“U proteklih 15 godina nije bilo nimalo lako biti kći Milorada Pupovca. Mnogi su me procjenjivali kroz prizmu očeva rada, a sve što bih postigla pripisivano je njegovoj pomoći. Bila sam prisiljena vrlo rano odrasti i naučiti prepoznati ljude koji mi mogu biti iskreni prijatelji bez obzira na nacionalnost ili supkulturnu pripadnost. Trudim se ne obazirati se na povremene provokacije i objasniti okolini da je Miloradov politički rad njegova stvar, a moj svjetonazor često posve drukčiji”, kazala je Tihana davne 2005 godine.