Home Društvo PIJETE LI DNEVNO VIŠE OD 7 DECILITARA SLATKIH SOKOVA? Istraživanje pokazalo kakav...

PIJETE LI DNEVNO VIŠE OD 7 DECILITARA SLATKIH SOKOVA? Istraživanje pokazalo kakav to utjecaj ima na vaše zdravlje

SHARE
Zašećereni voćni sokovi u većim količinama opasni su za srce i znatno povećavaju rizik od smrti od srčanih i drugih oboljenja, objavili su američki znanstvenici, a prenosi časopis Medicalexpress.

Znanstvenici su pratili 18 tisuća ispitanika tijekom šest godina, a rezultate svoga istraživanja predstavili su na konferenciji Američke kadriološke udruge (American Heart Association).

Ustanovili su da je kod onih koji dnevno piju više od dvije unce (6,8 decilitara) slatkih napitaka, rizik od smrti od srčanih i drugih bolesti dvaput veći od onih koji dnevno u prosjeku konzumiraju manje od jedne unce.

Voditeljica istraživanja Gene Welch kaže da rezultati istraživanja iznova potvrđuju koliko je važno kontrolirati unos šećera u organizam.

‘Smatramo da istraživanje u značajnoj mjeri potkrepljuje spoznaje o važnosti smanjenja udjela slatkih napitaka u našoj konzumaciji’, naglasila je ona.

Zaključci znanstvenika iz ove studije odnose se samo na napitke, ne i na jela s visokim udjelom šećera. Naime, kako navode, očito je da zbog nedostatka hranjivih tvari u slatkim napitcima njihova uporaba vodi do ‘priljeva šećera’, koji tijelo mora apsorbirati, dok u hrani, osim šećera, postoje masti i proteini koji usporavaju metabolizam.