Home Društvo Među Turcima protjeranima iz BiH i pripadnik organizacije koja je organizirala atentat...

Među Turcima protjeranima iz BiH i pripadnik organizacije koja je organizirala atentat na papu Ivana Pavla II

SHARE

Nakon informacije da je od rujna do danas 500 Turaka protjerano iz BiH, „Dnevni avaz“ došao je do podataka koje su prikupile bh. obavještajno-sigurnosne agencije, a prema kojima je deset državljana Turske od 2015. godine do lipnja prošle godine protjerano zbog toga što su predstavljali prijetnju po nacionalnu sigurnost.

 

Područje Travnika

Neki od njih se dovode u vezu i s kaznenim djelom terorizma, kao što je bio posljednji slučaj iz lipnja 2017. godine, kada je iz BiH protjeran turski državljanin M. K. i kojem je izrečena zabrana ulaska u našu državu u naredne četiri godine.

– On je predstavljao prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH i dovodio se u vezu s kaznenim djelom terorizma, a otkriven je na području Novog Travnika – priopćeno je tada iz Službe za poslove sa strancima BiH, prenosi Dnevni avaz.

Samo u 2015. protjerano ih je sedam. Tri su tada otkrivena u Travniku, a četiri u Sarajevu. U Travniku je u veljači 2015. otkriven i 24-godišnji Abdulah Girgin, koji je bio ozbiljna prijetnja po nacionalnu sigurnost.

Girgin je, kako je utvrđeno, pripadao radikalnoj organizaciji “Sivi vukovi“, čiji je član bio i Mehmet Ali Agdža, koji je 1981. pokušao izvršiti atentat na papu Ivana Pavla II.

 

Slike s oružjem

Osim Girgina, koji se na društvenim mrežama fotografirao s oružjem u rukama, a na području SBŽ bavio se kriminalnim aktivnostima i prijevarama, tada je lociran i predstavljao je prijetnju po nacionalnu sigurnost i 45-godišnji Yanik Vahdettin. I on je protjeran iz BiH na period od tri godine. Skupa s njima predstavljao je prijetnju i 30-godišnji B. H.

U 2016. godini, prema zvaničnim podacima Službe za poslove sa strancima, iz BiH je zbog prijetnje po nacionalnu sigurnost protjeran i turski državljanin Acik Can. Njemu se u Sudu BiH sudilo za međunarodni šverc heroina i pranje novca, ali je oslobođen optužbi.

Samo u ožujku ove godine Granična policija BiH nije dozvolila ulazak šestorici državljana Turske koji su doletjeli zrakoplovom iz Istanbula zbog neispunjavanja uvjeta za ulazak.

Dnevnik.ba