Home Društvo AKO SE ISELJAVAJU I ONI, ONDA STVARNO NEMA PUNO NADE Bosnu i...

AKO SE ISELJAVAJU I ONI, ONDA STVARNO NEMA PUNO NADE Bosnu i Hercegovinu napuštaju i svećenici i imami, odlaze na Zapad

SHARE

Situacija je u nekoj zemlji kritična kada zbog besparice u emigraciju počnu odlaziti vjerski službenici, a prema raspravama s nedavnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Mostaru, izgleda kako je to postao trend u susjednoj državi. Naime, ako se iseljavaju svećenici, onda stvarno nema puno nade.

Službeno, Bosnu i Hercegovinu prošle je godine napustilo 35.000 ljudi, među njima je najviše mladih i velik broj visokoobrazovanih, no novost je da je uz liječnike, profesore, frizere sve veći broj katoličkih svećenika i imama koji napuštaju službu i odlaze u države Europske unije, gdje se uglavnom bave nekim drugim poslom.

Imali stalan posao

– Mi smo prošle godine u Hercegovini ostali bez pet tisuća vjernika, od Trebinja do Mostara – rekao je Puljić i apelirao na medije da stvaraju pozitivniju klimu.

Ali u problemima zbog iseljavanja nije samo Katolička crkva, nego i daleko brojnija Islamska zajednica BiH. Tako je u listu Preporod, glasilu Islamske zajednice BiH, objavljeno upozorenje kako i imami sve češće u potrazi za boljim životom napuštaju domovinu, a prepreka im nije ni činjenica da u inozemstvu neće raditi u struci. Kao dokaz, Preporod je objavio priču o efendiji Hasanu Džafiću koji je nakon 19 godina rada u jednom krajiškom džematu otišao u Njemačku gdje radi kao njegovatelj.

‘Pristojan život’

Efendija se požalio jer je “uz plaću imama moguće živjeti u Bosni, ali bez dodatnih honorara gotovo je nemoguće voditi pristojan život, a na honorare imama ne gleda se blagonaklono”. Izgleda kako i bosanske imame živciraju uhljebi s dobrim plaćama pa se i Džafić ogradio kako, u njegovu odlasku u EU, nije presudan ekonomski aspekt, ipak “treba znati da čovjek radeći posao sa srednjom školom ovdje ima znatno veća primanja od imama s fakultetom pa i magistarskom diplomom u Bosni, uzimajući u obzir razlike u životnom standardu”.