Home Zanimljivosti Ovih 9 toksičnih kućanskih proizvoda izgleda kao slatkiši, od jednog se otrovao...

Ovih 9 toksičnih kućanskih proizvoda izgleda kao slatkiši, od jednog se otrovao dječak u SAD-u

SHARE
RODITELJI, odnosno djedovi i bake, u posljednje vrijeme sve se više moraju brinuti za svoju djecu ili unuke zbog jedne bizarne opasnosti koja dolazi iz samog kućanstva: sredstava za čišćenje koja nalikuju na slatkiše.
Naime, velike korporacije sve češće sredstva za čišćenje i druge kućanske proizvode pakiraju u šarene, jarke boje i atraktivnu ambalažu koja često podsjeća na onu za slatkiše. Tome svjedoči i tragični slučaj židovsko-američkog četverogodišnjaka koji je umro nakon što se otrovao sredstvom za uklanjanje hrđe čija ambalaža podsjeća na onu za čokoladni sirup.
Naravno, najpoznatiji primjer ove opasnosti je nevjerojatno glup i opasan tinejdžerski trend koji se posljednjih mjeseci proširio društvenim mrežama, tzv. Tide Pod Challenge, u kojem jedni druge izazivaju da pojedu paketiće deterdženta Tide. Probavljanje ovog visoko koncentriranog deterdženta u gelu može izazvati povraćanje, teškoće s disanjem, oticanje grla, a u rijetkim slučajevima i smrt.
Prema podacima američkih centara za kontrolu otrova, više od 220 tinejdžera i više od 10.500 djece mlađe od pet godina bilo je izloženo ovim kapsulama prošle godine. Od 2012. do danas zabilježeno je 8 smrtnih slučajeva trovanja ovim sredstvom.
Broj slučajeva trovanja mlađe djece od deterdženata i sredstava za čišćenje povećao se od 13.000 2007. na 25.000 2012. A prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju zaraze (CDC), preko 300 djece u dobi do 19 godina u SAD-u svaki dan završi na hitnoj službi zbog trovanja kemikalijama.
Portal grandparents.com iz ovog je razloga sastavio listu devet kućanskih proizvoda koji nalikuju na slatkiše.
1. Paketići deterdženta za rublje
Prvi su već spomenuti paketići deterdženta za rublje koji izgledaju kao obojeni pepermint, a često sadrže i deterdžent i posebne sastojke za uklanjanje mrlja, sve u jednoj kapsuli koja se otapa u vodi. Njihovo gutanje opasnije je od gutanja običnog deterdženta u prahu jer sadrže dozu jednaku čitavoj šalici deterdženta. Djeca se vjerojatno neće otrovati ako samo okuse ili poližu paketić, ali ako progutaju cijeli, mogu se ozbiljno ozlijediti.
2. Paketići deterdženta za suđe
Drugi proizvod su paketići deterdženta za suđe koji izgledaju kao gumeni bomboni. I oni mogu izazvati oticanje grla, jaku grlobolju i bol u trbuhu, niski krvni tlak, povraćanje, gubitak vida i teškoće s disanjem. Nedugo nakon što su ovi proizvodi došli na tržište, najmanje 11 djece završilo je na aparatima za disanje zbog trovanja, kako izvještava New York Times.
3. Osvježivači zraka
Ovaj proizvod izgleda kao aromatizirani sok, a njegovo gutanje također može izazvati grlobolju, teškoće s disanjem, povraćanje, mučninu, napadaje i nesvjesticu. Mnogi osvježivači, bilo da su u aerosolu, tekućini ili se uključuju u struju, osvježavaju zrak, ali mogu izazvati trovanje ako se futrola razbije ili ako djeca progutaju tekućinu. U SAD-u je ovim proizvodom samo 2012. zabilježeno više od 20 tisuća trovanja djece mlađe od 5 godina .
4. Tablete za čišćenje WC školjke
Ovaj proizvod izgleda kao zamotani bombon, a njegovo gutanje može izazvati grlobolju i bol u trbuhu, povraćanje, ali i gubitak vida, napadaje i komu. Naime, tablete za WC školjku sadrže alkohol, deterdžent i fenol.
5. Terpentinsko ulje
Ovo ulje izgledom podsjeća na sok od jabuke, a njegovo pijenje može izazvati glavobolju, kašalj, povraćanje, krvarenje u plućima, oštećenje bubrega i mozga te komu. Terpentinsko ulje se proizvodi od smole borova i može se sigurno koristiti za ublažavanje bola u zglobovima i mišićima. Neki ljudi koriste ga i za ublažavanje kašlja. Međutim, ulje nije odobreno za djecu i za njih može biti vrlo opasno.
6. Univerzalna sredstva za čišćenje
Sredstva za čišćenje mogu se naći u svakom kućanstvu, a izgledaju kao popularna bezalkoholna pića. Jedno su od najčešćih kućanskih otrova, posebno za djecu, a njihovo pijenje može prouzročiti mučninu, povraćanje, grlobolju i proljev. Jedan gutljaj sredstva vjerojatno će prouzročiti samo grlobolju i mučninu, ali veća količina imat će ozbiljnije posljedice za zdravlje.
7. Naftalinske kuglice
Ove kuglice za tjeranje moljaca u ormaru nalikuju na žvakaće gume kakve se mogu kupiti u automatima na kovanice. Naftalin, ako se probavi, može prouzročiti razbijanje crvenih krvnih zrnaca i oštećenje bubrega, kao i glavobolju, vrtoglavicu i mučninu. A za djecu koja imaju urođeni poremećaj deficijencije glukoza-6 fosfat dehidrogenaze, naftalin može lako biti smrtonosan jer se njihova crvena krvna zrnca puno lakše razbijaju.
8. Magneti
Nakupine magneta koje se prodaju za ublažavanje stresa također mogu nalikovati na žvakaće gume i privući malu djecu, posebno ako su sjajni i šareni. Proguta li dijete više od jednog magneta ili magnet i komadić metala, oni se mogu zalijepiti jedan za drugi u trbuhu i zarobiti tkivo koje se nađe između njih te prekinuti krvotok na tom mjestu i uzrokovati unutarnje ozljede.
9. Lampice sa svijećama
Svijeće se možda čine opasnije zbog zapaljivosti nego toksičnosti, ali kada dolaze u lampicama napunjenima uljem, mogu izgledati kao aromatizirano piće. Budući da su i ugodnog mirisa i jarkih boja, ovakve lampice s uljem također mogu biti privlačne djeci. Ako ih djeca izravno progutaju, vjerojatno se neće otrovati. Ali ako slučajno udahnu ulje, primjerice, zakašlju ili uzdahnu nakon što popiju ulje, ono može uzrokovati teškoće s disanjem, pa i upalu pluća.
Kako zaštititi djecu od ovih otrovnih proizvoda? Američki CDC daje sljedeće savjete: Uvijek držite sredstva za čišćenje, kozmetiku, deterdžente i slične proizvode zatvorene tamo gdje ih djeca ne mogu vidjeti i dosegnuti. Držite sve u originalnom pakiranju kako se djeca ne bi zabunila. I posljednje, ali ne i najmanje važno: Čitajte upozorenja na svim proizvodima, piše Index.hr