Home Nekategorizirano Vidoviti Milan: Bandić već zna što će građani odlučiti na referendumu

Vidoviti Milan: Bandić već zna što će građani odlučiti na referendumu

SHARE
Zagreb, 17.5.2017 - Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, održao je konferenciju za novinare na kojoj se govori o rezultatima javnog natječaja za financijsku potporu obrtnicima grada Zagreba, predstaviljen je i novi Portal Zagrebcrafts - promidžba i povećanje konkurentnosti umjetničkih i tradicijskih obrta te aplikacija "Izi do potpora", koja na jednom mjestu donosi sve natječaje za bespovratna sredstva iz proračunskih i EU fondova uz jednostavno pretraživanje i izračun. foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Sudjelujući u programu obilježavanja Mađarske večeri, gradonačelnik Zagreba i koalicijski partner premijera Andreja Plenkovića, Milan Bandić osvrnuo se na građansku inicijativu Narod odlučuje i njihov pokušaj izmjena Izbornog zakona kojima se, među ostalim, dotiče i manjina, javlja Mreža.tv.

“Kada bi bilo da li ostati i poduprijeti ovu vladu, kada bi prošao zakon za koji skupljaju potpise, ja bih izišao iz vlade, ne bih tu vladu podupro. Budite sigurni, to se neće dogoditi jer mi podupiremo Vladu sa našim glasovima, ova Vlada ima većinu. Prema tome, budite sigurni, ovaj zakon za koji su skupljali potpise i referendum, to nikad se neće dogoditi”.

Bandića, čini se, nitko nije informirao da građanska inicijativa Narod odlučuje nije predložila promjenu zakona već se zalaže za promjenu Ustava.

Kada je riječ o zastupnicima nacionalnih manjina GI Narod odlučuje zalaže se za korigiranje njihovih položaja budući da po trenutačnom modelu imaju privilegije. Naime, predstavnici manjina u Saboru  ulaze u Sabor sa i po deset puta manjim brojem glasova nego ostali zastupnici. Uz to, za manjinske liste na izborima 2016. godine glasovalo je samo 17% pripadnika nacionalnih manjina dok je duplo više glasovalo za opće liste.

Tražene promjene ne diskriminiraju pripadnike manjina, nego je upravo suprotno – u skladu su s preporukama Venecijanske komisije.

“Ljevičari naravno šire lažnu propagandu: preporuke venecijanske komisije su da predstavnike nacionalnih manjina NE TREBA birati na povlašteni način! Zemlje koje su u EU smatra se da su dosegle dovoljan demokratski standard po pitanju tretiranja manjinskih prava”, pojasnio je jednom prilikom potpredsjednik HHO-a, Igor Peternel.

Nadalje, za drugo referendumsko pitanje GI Narod odlučuje – “Želite li da se u Ustav doda članak po kojem zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna?” više je ustavnih stručnjaka do sada potvrdilo kako je u skladu s Ustavom.

Izvor: narod.hr/mreža.tv