Home Gospodarstvo Izvoz iz ZHŽ-a iznosi više od pola milijarde maraka

Izvoz iz ZHŽ-a iznosi više od pola milijarde maraka

SHARE

Gospodarstvo ZHŽ-a sinonim je za uspjeh. Na području koje ima 97.893 stanovnika prema popisu iz 2013. izrasle su velike tvornice i tvrtke koje se uspješno nose s nekima od najvećih u svojim branšama. To potvrđuje i izvješće Bisnodea, europskog ponuđača poslovnih informacija i analitičkih rješenja sa sjedištem u Švedskoj, koji zapošljava 2100 ljudi u 19 europskih zemalja, piše Večernji list BiH.

Bisnode tvrtkama omogućuje međunarodno priznatu potvrdu, certifikat bonitetne izvrsnosti koji potvrđuje kvalitetu njihova poslovanja i što je u svjetskim okvirima jedna od najjačih referenci. Upravo takve, bonitetno izvrsne kompanije u ZHŽ-u ostvaruju 43 posto ukupnih prihoda i 44 posto ukupne neto dobiti županije, a zapošljavaju 73 posto od ukupnog broja zaposlenih u ZHŽ-u.

– Ovo su najbolji pokazatelji kvalitete i značaja bonitetno izvrsnih kompanija za napredak gospodarstva regije i razlog zbog kojega treba posvetiti posebnu pozornost, kako njima tako i samoj temi. Stoga Bisnode organizira niz poslovnih susreta o temi bonitetne izvrsnosti, a prvi će se održati 17. srpnja u Ljubuškom – stoji u priopćenju Bisnodea BiH. Poslovni susret održava se pod pokroviteljstvom Vlade ZHŽ-a koja je, prema riječima iz Bisnodea, prepoznala potrebu da se istaknu bonitetno izvrsne kompanije jer njihov uspjeh ujedno potvrđuju dugogodišnji sustavni i kvalitetan rad, kako Vlade tako i njezinih općina, u stvaranju što boljeg ambijenta za razvoj gospodarstva. Bisnode je u prilog navedenim činjenicama iznio iduće, službene podatke: u sve tri općine županije i gradu ukupni prihodi su se znatno povećali, neto dobit bilježi pozitivan trend i dosegnula je gotovo 100 milijuna KM, kao i izvoz koji iznosi više od 500 milijuna KM, a izvoz po glavi stanovnika u ZHŽ-u ima trend rasta i veći je u odnosu na izvoz po glavi stanovnika u FBiH. Uz konkretne podatke o kojima će se govoriti na sastanku s predstavnicima bonitetno izvrsnih tvrtki dodijelit će se Bisnode certifikati, kao međunarodno priznata potvrda gospodarske kvalitete poslovnog subjekta, njegove izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju. Bisnode certifikat certificirane tvrtke svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva, stavljajući ih u ravnopravan položaj s tvrtkama iz EU-a jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji. Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija, a metodologija za definiranje bonitetne izvrsnosti zasniva se na statističkim modelima koji su sastavljeni na osnovi financijskih pokazatelja poslovanja tvrtki.•