Home Nekategorizirano Rijad će od Katara napraviti “otočnu državu” – Objavljen natječaj za kopanje...

Rijad će od Katara napraviti “otočnu državu” – Objavljen natječaj za kopanje kanala

SHARE
Saudijska Arabija je potvrdio svoju namjeru da prokopa kanal u Perzijskom zaljevu, neposredno uz granicu s Katarom, čime bi susjedni emirat izolirala od kopna i pretvorila ga u otočnu državu, rekao je na svojoj stranici na Twitteru savjetnik u kraljevskom tajništvu u rangu ministra Saud Al-Qahtani.

“Kao građanin kraljevstva, veselim se detaljima o napretku projekta izgradnje kanala. Ovo je najveći povijesni projekt koji će promijeniti geografiju regije”, izjavio je Saud Al-Qahtani.

Saudijska Arabija je objavila natječaj za izgradnju kanala vrijednog 746 milijuna dolara, dužine 60 kilometara na istoku zemlje. Pobjednik natječaja se može znati već u rujnu.

Provedba projekta bi trebala trajati jednu godinu. Predviđena širina kanala je 200, a dubina 15 do 20 metara. Kanal će biti iskopan na udaljenosti od jednog do pet kilometara od službene granice s Katarom.

Preostalo zemljište može se dati potrebama Ministarstva obrane Saudijske Arabije i graničnim čuvarima koji će jamčiti sigurnost zemlje. Na obalama kanala bi se gradili hoteli i sanatoriji, vile, vezovi za jahte, te infrastruktura za vodene sportove i rekreaciju. Na obali kanala se predviđa izgradnja tri morske luke koje bi mogle primati velike brodove za krstarenje.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su 5. lipnja 2017. godine objavili prekid diplomatskih odnosa s Katarom, optužujući Dohu da podupire terorizam i da se miješa u njihove unutarnje poslove. Nakon toga je “arapska četvorka” uvela ekonomske sankcije i transportnu blokadu Katara.

Spomenute zemlje su zatvorile svoj zračni prostor za katarske zrakoplove.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su Kataru predali ultimatum s popisom zahtjeva koje je Doha smatrala neprovedivim i pozvala na reviziju tih zahtjeva. Popis je zahtijevao smanjenje razine diplomatskih odnosa s Iranom, zatvaranje televizijskog kanala Al-Jazeera i prekid vojne suradnje s Turskom, što je Doha odbila.

Katar kanal

FOTO: Katar

logicno.com