Home Crna kronika Strašna priča iz El Salvadora: Silovao je očuh, rodila je, prijeti joj...

Strašna priča iz El Salvadora: Silovao je očuh, rodila je, prijeti joj zatvor

SHARE

Žrtva silovanja iz El Salvadora suočava se s 20-godišnjom kaznom zatvora nakon što je rodila dijete muškarca koji ju je silovao. Radi se o 20-godišnjakinji, Imeldi Cortez, koja je u travnju prošle godine rodila djevojčicu u kupaonici.

Nju je u kupaonici u bolovima i s teškim krvarenjem pronašla njezina majka. Odvela ju je u bolnicu, a tamošnji liječnici su posumnjali da je Imelda pokušala pobaciti dijete te su pozvali policiju, prenosi Guardian.

Rodila dijete 70-godišnjeg očuha koji ju je silovao godinama

Dijete je rođeno, živo i zdravo, a njezina majka je od tada u pritvoru. U međuvremenu je otkriveno kako je 20-godišnju Imeldu seksualno zlostavljao njezin 70-godišnji očuh otkako je imala 12 godina. Dijete koje je rodila je njegovo, a Imelda Cortez je u bolnici i na policiji rekla da nije ni znala da je trudna.

Dijete koje je rodila je preživjelo prijevremeni porod, ali je Imelda Cortez svejedno pritvorena i optužena za pokušaj ubojstva. Nije joj omogućena mogućnost izlaska iz zatvora uz jamčevinu.

“Ovo je najekstremnija, najskandaloznija nepravda prema nekoj ženi koju sam ikada vidjela”, rekla je Bertha Maria Deleon, jedna od odvjetnica Imelde Cortez, za Guardian.

“Država je u više navrata prekršila Imeldina prava kao žrtve, ona je jako pogođena, ali joj je odbijena psihološka pomoć”, dodala je odvjetnica.

Pobačaj je nezakonit u El Salvadoru

El Salvador je država u kojoj je pobačaj nezakonit u svim okolnostima. Upravo je ta apsolutna zabrana dovela do agresivnog procesuiranja žena. Poput Imelde Cortez, većina žena koje završavaju u zatvoru pod optužbama za pobačaj su siromašne žene iz ruralnih sredina. Sudovi ih osuđuju uz slabe dokaze, najčešće nakon što su doživjele komplikacije u trudnoći, poput pobačaja, ili nakon što su rodile mrtvo dijete.

Radi se i o ženama koje nisu znale da su trudne.

Ovakav način podizanja optužnica i osuđivanja žena sugerira na diskriminatornu državnu politiku u kojoj se krše brojna ljudska prava, poručila je Paula Avila-Guillen, direktorica Latinoameričkih inicijativa u New Yorku pri Centru za jednakost žena.

Imeldi Cortez sude zbog pobačaja, očuh još nije optužen za silovanje

Slučaj Imelde Cortez slikovito prikazuje kako zakon u El Salvadoru kriminalizira žrtve. Imelda Cortez je nakon porođaja bila u bolnici tjedan dana prije nego što je prebačena u zatvor. Tog tjedan ju je posjetio očuh koji joj je prijetio da će ubiti nju, njezinu majku te njezinu braću i sestre ako prijavi zlostavljanje.

Druga pacijentica je čula što joj je rekao te je sve ispričala sestri koja je pozvala policiju.

Potom su tužitelji optužili Imeldu Cortez da izmišlja zlostavljanje kako bi opravdala svoj zločin. No, tada je stigla analiza DNK koja je pokazala tko je otac djeteta, pa se pokazalo da Imelda Cortez ne izmišlja zlostavljanje.

Unatoč tome, njezin očuh, čovjek koji ju je silovao, i dalje nije optužen za seksualno zlostavljanje. Suđenje njoj počelo je jučer.

“Žene u El Salvadoru vežu lisicama za bolničke krevete i šalju ih u zatvore”

Očekuje se da će suci u slučaju Imelde Cortez donijeti presudu u toku od tjedan dana. Psihološka procjena pokazala je kognitivne i emocionalne deficite koji su u skladu s godinama zlostavljanja i traume, ali Imelda Cortez i dalje nije primila nikakvu psihološku pomoć. U zatvoru je već 18  mjeseci, a još uvijek nije uzela u ruke svoju kćer jer joj to ne dopuštaju vlasti.

“Kada pomislite da ništa okrutnije ne može postojati u El Salvadoru, vidite Imeldin slučaj koji pokazuje čvrstu odlučnost tužitelja da se okome na sirotu ženu bez obzira na okolnosti i dokaze. Poruka koju šalju dok žene lisicama vežu za bolničke krevete i šalju ih u zatvore je jaka: ako ste siromašne, nije sigurno tražiti liječničku pomoć”, rekla je Paula Avila-Guillen.

Pobačaj je kazneno djelo u El Salvadoru već 21 godinu, a njegovu kriminalizaciju podržali su političari širokog spektra, piše Guardian. Ipak, rastu nade da će doći do smanjenja opsega zabrane te da će biti dopušteni pobačaji u slučajevima silovanja ili krijumčarenja ljudima, kada je trudnoća neodrživa ili kako bi se zaštitio život žene.

24 žene u El Salvadoru služe kazne zatvora od 15 do 30 godina zatvora

Zakon koji je predložen u parlamentu prije dvije godine i dalje je u pred parlamentarnim odborom, a više nema nade da će doći do glasanja o njemu budući da se stranke pripremaju za izbore koji će se održati sljedeće godine-

Ipak, aktivisti ne odustaju. Zbog kampanja koje su provele domaće i inozemne skupine za ljudska prava oslobođeno je pet žena koje su osuđene za ubojstvo djeteta, a koje su ili rodile mrtvorođenčad ili prošle kroz spontani pobačaj.

Teodora del Carmen Vásquez, Mayra Figueroa, Elsy Rivera, Katherine Mazariego i Maria Lopez su oslobođene, a aktivisti imaju podatke o slučajevima 24 žene koje služe kazne zatvora u trajanju od 15 do 30 godina.

Imelda Cortez jedna je od četiri žene koje očekuju suđenje ili koje, poput Evelyn Hernandez, čekaju na novu presudu. Evelyn Hernandez je 2017. godine proglašena krivom i osuđena na 30 godina zatvora. Imala je 19 godina kada je osuđena, a njezini odvjetnici su tvrdili da je doživjela spontani pobačaj, piše Index.hr