Home Gospodarstvo Razgovor s prvim čovjekom destinacije koju Hercegovci masovno posjećuju

Razgovor s prvim čovjekom destinacije koju Hercegovci masovno posjećuju

SHARE

Ekipa ABCportala je ovih dana, posjet Kupresu iskoristila za razgovor s prvim čovjekom nadaleko poznatog zimskog sportsko-rekreacijskog centra „Adria Ski“ Kupres.

Iza, između ostalog, četiri skijaške staze dužine 12, 5 kilometara, hotela, motela, restorana, ali i brojnih drugih popratnih sadržaja, jedno je ime, Zvonko Bagarić – Ćagić.

Čovjek je to o čijim sposobnostima najbolje govore njegova djela, no, kako je sam rekao, organizacijske vještine koje posjeduje, u radu su mu uvelike doprinijele.

Njegov rad doprinio je, između ostalog, preuzimanju i podizanju ovog Centra, ali i činjenici kako je Kupres postao zimsko turističko središte.

„Zvonko, ovo ne može napraviti nitko nego ti!“ kroz smijeh se prisjetio Ćagić riječi svojih prijatelja. Bilo je to 2001. godine, u vrijeme prije odluke o preuzimanju centra „Adria ski“.

„ Nikada prije nisam bio skijaš, no, pažnju su mi privukle riječi mojih prijatelja. U poslu sam cijeli život, sad već četiri desetljeća, od malih obrta i zanatskih zadruga do poduzeća. Za mene je ovo predstavljalo izazov, pa sam odlučio – prijavio sam se na natječaj i danas smo uz brojne uspone, padove, krize i izazove, tu gdje jesmo.“

Jeste li znali kako su prije Olimpijade u Sarajevu, održane male Zimske olimpijske igre na Kupresu?

Od tada, sad već davnih ’80-tih godina, na Kupresu postoje skijaške staze i hotel „Adri Ski“. No, rat je i ovdje učinio svoje. Zvonko je, kako nam kaže, došao gotovo na samo zgarište. Ubrzo je, zbog sve blažih zima i manje količine snijega, uvidio kako ulaganja u infrastrukturu nemaju smisla bez prethodno napravljenog umjetnog zasnježivanja.

„Umjetno zasnježivanje, uz temperaturne uvjete, razlog je što naši gosti mogu skijati i kada na drugim mjestima nema snijega. Nakon toga, instalirali smo četverosjede, izgradili još objekata s popratnim sadržajima, zaposlili ljude.., od tada pa do danas radimo u petoj brzini.“

Da je uistinu tako, uvjerili smo se i sami, piše ABCportal.

Naš posjet, Zvonku je prekinuo u obilasku radova koji se izvode u ovom zimskom turističkom središtu. Riječ je novom hotelu „Jezero“ s 82 ležaja i restoranom s 300 mjesta, koji bi se trebali otvoriti ove sezone. No, to nije sve. Ne može se kaže, raditi tri mjeseca i živjeti preostalih devet.

„Uz zimski radimo na kompletiranju ljetnog turizma. Uz pomoć lokalne zajednice, izgradili smo tri sportska terena s popratnim sadržajima, a iduće godine planiramo još četiri. Idealne prirodne uvjete koje imamo, iskoristi ćemo i za podizanje na višu razinu, između ostalog, paraglajdinga i biciklizma.“

Poštenje je osnovni preduvjet, kaže Zvonko za uspješan biznis, a uz to svakako zdravlje, radna navika i upornost. Iako u svom poslu u velikoj mjeri, između ostalog, ovisi i o nepredvidivosti vremenskih uvjeta, iako kriza i financijskih opterećenja i danas ima, Adria Ski je, dodaje, trenutačno stabilan.

Posjećuju ga turisti iz brojnih europskih zemalja, ali najčešće gosti iz Dalmacije, Hercegovine i Republike Srpske. Uz upola manje cijene nego u zemljama inozemstva, gosti u ovom zimskom centru mogu uživati u vrhunskoj prirodnoj i gastronomskoj ponudi.

Za doček Nove godine koji se tradicionalno organizira, sve je odavno rasprodano, dok se za službeno otvorenje skijaške sezone čeka se na više snijega ili niže temperature – što će nadaju se, biti vrlo brzo, zaključuje se u tekstu ABCportala.