Home Gospodarstvo HEP pokušava preuzeti velike kupce električne energije u Hercegovini od Elektroprivrede HZ...

HEP pokušava preuzeti velike kupce električne energije u Hercegovini od Elektroprivrede HZ HB

SHARE

Od kako je BiH otvorila tržište električne enerije i omogućila kupcima da biraju od koga će kupovati struju, u velikom porastu je broj tvrtki koje se bave trgovinom električnom energijom. Prema podatcima koje je Pogled.ba dobio od Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK), trenutno su u BiH registrirane 24 tvrtke koje se bave trgovinom električnom energijom. Razasute su na području cijele Bosne i Hercegovine i očekuje se kako će u budućnosti biti još veći broj sličnih pravnih subjekata.

– Uglavnom se radi o tvrtkama koje imaju jednog ili dva zaposlena. Više i nije potrebno. Svi oni pokušavaju pridobiti kupce i potpisati s njima dugoročne ugovore. Neke tvrtke su osnovane kako bi kupovale električnu energiju samo za jednu tvrtku, kao što je slučaj sa pravnim subjektom “Aluminij Trade” d.o.o., dok ostale pokušavaju pridobiti svakog kupca na otvorenom tržištu – rekli su nam naši sugovornici.

Zanimljivo je kako je u Bosnu i Hercegovinu ušao i HEP iz Hrvatske. Oni su osnovali tvrtku sa sjedištem u Mostaru i kako Pogled.ba doznaje, trenutno pokušavaju preuzeti dio velikih kupaca koji trenutno nabavljaju električnu energiju od Elektroprivrede HZ HB. Prema dostupnim informacijama, HEP velikim korisnicima na području Hercegovine nudi niže cijene od EP HZ HB, barem na početku suradnje.

Iz Elektroprivrede HZ HB su za Pogled.ba rekli kako se većina klijenata koji su otišli od njih vratila ovome poduzeću, a poteze koje HEP poduzima na području Hercegovine nisu željeli komentirati.

– Naša zadaća je da svim našim kupcima osiguramo redovnu i nesmetanu isporuku električne energije. Ulažemo velika sredstva u poboljšanje mreže i poboljšanje naših usluga. Također, ne planiramo povećanja cijena i očekujemo da ćemo nastaviti sa stabilnim poslovanjem i idućih godinama. Kupci koji su otišli od nas, nakon kratkog vremena se vraćaju i ponovo potpisuju ugovore s nama. Broj naših kupaca je stabilan, nije u padu i ne očekujemo veće promjene u budućnosti – rekli su za Pogled.ba iz Elektroprivrede HZ HB.

U svakom slučaju, utrka za svakog kupca između tvrtki koje se bave trgovinom električnom energijom se nastavlja. Iz EP HZ HB su upozorili sve one koji pomišljaju na promjenu dobavljača električne energije, da dobro pročitaju uvjete pod kojima potpisuju nove ugovore. Također, istaknuli su kako je EP HZ HB u slučaju kvara na distributivnoj mreži isti otkloniti u roku od 48 sati.

– Naši klijenti su uvijek prioritet i njima svaki put pokušavamo otkloniti kvarove u najkraćem mogućem roku. Svi oni koji kupuju električnu energiju od drugih tvrtki, a koriste našu distributivnu mrežu, dolaze na red tek kada riješimo probleme naših kupaca – zaključili su naši sugovornici iz Elektroprivrede HZ HB, piše Pogled.ba