Home Politika Hrvati Razim i Anel se ne mogu dogovoriti ko će biti dopredsjedavajući...

Hrvati Razim i Anel se ne mogu dogovoriti ko će biti dopredsjedavajući Skupštine

SHARE

U Bihaću je danas nastavljena konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona. Većina, koju čine Koalicija A-SDA – POMAK – Zajedno sa osam zastupnika, SDP sa četiri, Savez za bolju budućnost (2), Nezavisni blok (1) i Naša stranka (1), za predsjedavajućeg Skupštine predložila je Agana Bunića (SBB).

Izbor rukovodstva Skupštine “zapeo” je zbog dopredsjedavajućeg iz hrvatskog naroda. U Skupštini USK svega su dva hrvatska zastupnika, i to Razim Halkić iz SDP-a i Anel Šahinović iz Laburističke stranke. Jedan od njih dvojice trebao bi biti dopredsjedavajući, ali je problem nastao jer se ne mogu dogovoriti ko će to biti.

Za razliku od nekoliko drugih kantona gdje su SDP, DF i Naša stranka formirale “bh – blok”, ove stranke to nisu uspjele napraviti u Unsko-sanskom kantonu. Problem je bio u odnosima SDP-a i Demokratske fronte, koje nisu spremne međusobno sarađivati. Demokratska fronta izbačena je, a Naša stranka odlučila je prikloniti se SDP-u i ostalim strankama okupljenim oko A-SDA, te tako napraviti prevagu u formiranju skupštinske većine.

– Svjesni smo odgovornosti pred kojom se našla Naša stranka i činjenice da smo 16-ta ruka – naveli su iz Naše stranke te dodali da će podržati predloženi saziv vlasti, ali da neće potpisati nikakav sporazum s A-SDA.

Bunić je u mandatu 2012-2016. bio načelnik Bužima, kao kadar SDA, ali je, nakon što nije dobio podršku glasača za novi mandat na posljednjim lokalnim izborima, napustio ovu stranku i prešao u SBB. Za probleme u bužimskoj SDA nakon izgubljene načelničke pozicije Bunić je uvijek u nekom drugom pronalazio krivce, a svoju “lojalnost” toj stranci početkom 2018. godine pokazao je prelaskom u redove SBB-a, i to direktno iz takozvanog odbora za očuvanje SDA Bužima.