Home Društvo Marija Kikaš: “Reakcije korisnika su odlične i mi smo presretni kada vidimo...

Marija Kikaš: “Reakcije korisnika su odlične i mi smo presretni kada vidimo bilo kakav pomak!”

SHARE

Prije nekoliko dana svečano je obilježena prva godišnjica djelovanja Javne ustanove Edukacijsko rehabilitacijskog centra za djecu, mlade i odrasle osobe općine Ljubuški.


Centar je to, koji svojim korisnicima kojima se nudi širok spektar usluga, od individualnih rehabilitacija, do stručnih radionica.

Povodom obilježavanja godišnjice ekipa portal Herca razgovarala je s ravnateljicom Marijom Kikaš, koja  je nešto više kazala o samom centru.

– Javna ustanova Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju omogućava individualne terapije po pitanju logopedskih, defektoloških i fizioterapeutskih tretmana, te poludnevno zbrinjavanje starijih dobnih uzrasta.

Koliko korisnika trenutno koristi usluge centra.

-Za sada je to broj od 65 korisnika.

Koje su dobne skupine najzastupljenije?

-Naše usluge mogu koristiti osobe od dvije godine pa sve do trideset i tri godine, a što se tiče zastupljenosti tu je dosta šarolika situacija, no ipak prednjače mlađi dobni uzrasti do deset godina, kaže za Hercu ravnateljica centra Marija Kikaš.

Ove godine otvorena je i senzorna soba, možete nam reći nešto više o tome, čemu ona služi?

-Senzorna soba napravila je veliki iskorak po pitanju rehabilitacije. Ona će uvelike pomoći osobama sa poremećajima osjetila vida,sluha, dodira,ravnoteže, okusa, njuha i sl. Putem rehabilitacije svi navedeni podražaji se poboljšavaju i osoba ih može mnogo lakše primjeniti u stvarnom životu. Senzorna soba je namijenjena hipersenzibilnim i hiposenzibilnim osobama, a dobna granica za rehabilitaciju nije definirana.

Kako ste zadovoljni reakcijama korisnika?

-Reakcije korisnika su odlične i mi smo presretni kada vidimo bilo kakav pomak. Uvijek težimo da korisnicima omogućimo najbolje uvjete za rehabilitaciju. Vođeni time iz dana u dan pokušavamo uvesti nove tehnologije koje će samu poboljšati rehabilitaciju.

Radite li trenutno na još nekim projektima i što možemo očekivati u budućnosti?

-Mi u 2019. godini imamo dosta projekata koje planiramo realizirati. Od značajnijih bi izdvojila gradnju polivalentnog terena za obavljanje sportskih aktivnosti, te gradnju rehabilitacijskog parka koji će svojim sadržajima biti jedinstven u BiH i kao takav omogućiti provođenje rehabilitacija ne u uredu već u vanjskom prostoru kada to vremenski uvjeti budu dopuštali. Pored navedenog, uvijek nam ostaje obveza da vršimo edukacije osoblja, uvodimo nove vidove rehabilitacije te dodatno opremamo urede didaktičkim pomagalima, zaključila je u razgovoru za Hercu Marija Kikaš.