Home Zanimljivosti Evo koliko često biste trebali imati spolni odnos da usporite starenje

Evo koliko često biste trebali imati spolni odnos da usporite starenje

SHARE

SEKS nije samo zabava i igra, znanost kaže da ima nevjerojatne koristi za zdravlje. Osim što pomaže ublažiti stres, olakšava spavanje, smanjuje krvni pritisak, podiže imunitet i, naravno, čini vas povezanijim s partnerom. Istraživanja sad sugeriraju da bi vam seks barem jednom tjedno mogao pomoći da živite dulje, piše Reader’s Digest.

Tjedan dana istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji u San Franciscu pratili su seksualne živote grupe od 129 mama koje su bile u vezi. Sudionice su davale tjedne izvještaje o svom zadovoljstvu vezom, kao i informacije o tome koliko često su intimne sa svojim partnerima. Istraživači su od sudionica uzeli i uzorke krvi i analizirali stanice za pokazatelje starenja.

Kad su znanstvenici usporedili izvješća žena s njihovim uzorcima krvi, pronašli su fascinantan podatak. Majke koje su barem jednom tijekom tjedna imale seksualne odnose s partnerima imale su znatno duže telomere – zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vijek stanice – od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Telomeri su vitalni za zdravo starenje

Telomeri se s vremenom razgrađuju kao rezultat loše prehrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema autorima istraživanja. No njihovi rezultati sugeriraju da redoviti seks može popraviti i produžiti telomere, što znači da stanice dulje žive i pomažu ljudima da se osjećaju mlađe. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolestima srca i dijabetesom, a čini se da duži telomeri sprečavaju te bolesti.

S obzirom na to da je studija mala, rezultati trebaju biti potvrđeni daljnjim istraživanjem.