Home Crna kronika Ne čitajte! Razočarati ćete se u BiH pravosuđe!

Ne čitajte! Razočarati ćete se u BiH pravosuđe!

SHARE

Bogdana Rakića, mladića iz Teslića, 1. studeno 2016. godine brutalno su pretukla dvojica narkodilera, koje su štitili pojedini inspektori Policijske stanice u Tesliću, piše Žurnal.info čiji tekst prenosimo u cijelosti.

Tog dana narkodileri Armin Jašarević i Branko Jurić su skinuli Bogdana golog, bacili ga niz liticu, četvoronoške je puzao da bi se popeo na vrh, a kada se vratio, ponovo su ga bacili u ambis. Mučenje je nastavljeno tako što su ga sajlom vezali za drvo, udarali nogama i šakama po cijelom tijelu, sjekli su mu kosu, bradu, trepavice…

Bogdan je danima bio u komi, a iz nje se vratio kao teški invalid.

Ovaj 21-godišnji mladić na jednom oku je trajno izgubio vid, dok na drugo vidi svega 30 posto.

Napadači su presuđeni na po četiri godine i šest mjeseci zatvora. Jašarević je odmah nakon presude poslan u zatvor, dok je Jurić dugo vremena bio u bjekstvu. Jurić je u novembru prošle godine je po Interpolovoj potjernici izručen Bosni i Hercegovini, nakon što je prethodno uhapšen u Njemačkoj.

Prije nego što su brutalno pretukli Rakića, Jašarević i Jurić počinili su niz teških krivičnih djela, ali nikada nisu procesuirani, jer su sve prijave protiv njih zadržavane u ladicama Policijske stanice u Tesliću.

KO JE OPLJAČKAO PEKARU

Umjesto da počiste nečasne pripadnike Policijske stanice u Tesliću, koji su bez sumnje umiješani u slučaj premlaćivanja Rakića, policija se obrušila na samog Bogdana. U januaru ove godine uputili su mu poziv za saslušanje zbog, kako su naveli, sumnji da je opljačkao jednu pekaru polovinom oktobra 2016. godine.

Rakić je opovrgao sve optužbe, navodeći da se radi o osveti i pokušaju njegove kriminalizacije.

U pisanoj izjavi naveo je da nije siguran za svoj život.

“Ako mi se šta desi još, obratite se policijskim inspektorima Slaviši Čovicu, Slađanu Kuprešaku i Veselinu Gavriću, jer su oni htjeli da me ubiju”, navodi Rakić.

On je još naveo da su ga pomenuti inspektori te 2016. godine prisiljavali da za njih radi, što je on odbijao.

Nakon toga su mu upali u kuću i optužili ga za pljačku pekare, pri tom ne navodeći nikakve dokaze. Samo nekoliko dana kasnije, prebijen je na mrtvo ime. Bogdan je sada teški invalid i nesposoban da bilo šta radi. On i njegova majka Roberta Glancer veoma teško žive, jedva sastavljajući kraj s krajem.

Onda se desio slučaj u kome su Roberta i njen sin Bogdan, kao i još nekoliko Teslićana bili žrtve lopova.

Goran Tomić iz Teslića opljačkao je kuću Roberte Glancer 1. i 6. veljače ove godine. Nasilno je ušao u kuću i iz nje odnio, prvi put 100 KM, a drugi put 50 evra i 363 marke. Za Bogdana i Robertu je to ogromna sma novca. Drugi opljačkani su prošli gore, jer su iz njihovih kuća odnesene veće količine novca i zlato.

PROVALE BEZ KRIVCA

Od prosinca prošle godine do ožujka ove godine Tomić je izvršio još tri pljačke, što je u potpunosti priznao tokom postupka protiv njega.

Bez obzira na to, okružni javni tužilac Nataša Božićković je donijela naredbu o nesprovođenju istrage protiv Tomića.

U obrazloženju svoje odluke je navela da „ne postoji osnov sumnje da je osumnjičeni Goran Tomić počinio produženo krivično djelo teške krađe, s obzirom na to da nema nikakvih materijalnih, odnosno subjektivnih dokaza koji bi potvrdili navedeno“.

Tužilac potvrđuje da je „osumnjičeni priznao da je počinio izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret“, ali da to nije dovoljno, jer, kako se navodi, „nijedan od saslušanih svjedoka nije potvrdio njegove navode, a otuđeni predmeti kod osumnjičenog nisu pronađeni“.

Zanimljivo je da u naredbi o nesprovođenju istrage nema izjave Bogdana Rakića i njegove majke Roberte, čiju kuću je opljačkao dva puta u samo nekoliko dana. Prema riječima Bogdana, Tomić je policiji u detalje opisao kako je provalio u njihovu kuću i odnio novac. I nikome ništa. Lopov je na slobodi i pitanje je kada će ponovo krenuti u novu pljačku. Sve je okvirima matrice po kojoj djeluje pravosuđe u BiH. Oni koji rade mimo zakona, uglavnom ostaju na slobodi, zaključuje se u tekstu Zurnal.info portala.