Home Zanimljivosti Kolike božićnice daju poslodavci u Hrvatskoj?

Kolike božićnice daju poslodavci u Hrvatskoj?

SHARE

Poslodavci u Hrvatskoj svojim radnicima u prosincu isplaćuju stimulanse u vidu bonusa, doprinosa za dobro poslovanje kompanije, dodataka na plaću, 13. plaće, darovnih paketa ili, pak, klasičnih božićnica.

Božićnicu ovog prosinca očekuje čak 73 posto zaposlenih Hrvata, odnosno tri četvrtine, što je najveći broj od 2007. godine kada je ona isplaćena za 77 posto radnika.

Nakon prošlotjedne isplate božićnica u vrijednosti od 1.000 kuna, tvrtka Pevec zaposlenicima trgovačkih centara u Sisku, Varaždinu, Kutini, Osijeku i Karlovcu, koji su njihovi najuspješniji prodajni centari, sljedeći tjedan isplatit će dodatnu stimulaciju u visini jedne cijele plaće.

Uz to, djelatnici centara u Slavonskom Brodu, Koprivnici, Virovitici, Bjelovaru i Sesvetama dobit će bonus u visini pola plaće. Osim gore spomenute božićnice i stimulacija, tvrtka Pevec je ove godine svim svojim zaposlenicima isplatila i regres u iznosu od 1.000 kuna, dar za dijete u vrijednosti 600 kuna, piše Jutarnji.hr.

Stimulanse u obliku 13. plaće u iznosu od 5.000 kuna neto, svojim zaposlenicima s ugovorom na neodređeno vrijeme i onima s ugovorom na određeno koji su u 2019. godini odradili najmanje 10 mjeseci isplatila je i Valamar Riviera. Uz to, ovaj najveći hotelski lanac ove je godine isplatio i božićnicu u iznosu od 2.000 kuna neto svim zaposlenicima u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, dok je svim radnicima na određeno vrijeme koji su odradili cijelu sezonu isplaćena nagrada za sezonski posao u iznosu od 700 do 1.500 kuna neto, ovisno o odrađenom broju sati u 2019. godini.

Istu praksu primijenila je i jedna od vodećih prehrambenih kompanija, Podravka, koja će svojim radnicima pored već isplaćenog dodatka na plaću za studeni u iznosu od 1.500 kuna isplatiti dodatnu nagradu u istom iznosu. Sveukupno, radnicima Podravke ove je godine pored plaće na ime raznih dodataka u prosjeku isplaćeno 10.100 kuna.

Teleoperateri u Hrvatskoj svojim zaposlenicima već tradicionalno daju najveće “božićne poklone” te su dozvoljeni neoporeziv iznos nagrade odlučili maksimalno iskoristiti. A1 Hrvatska tako će svim svojim radnicima isplatiti prigodnu nagradu od 2500 kuna, a pripremili su i poklone za djecu djelatnika.

Hrvatski Telekom svojim zaposlenicima isplaćuje regres od 1250 kuna te božićnicu u istom iznosu, dok djeca djelatnika tog teleoperatera dobivaju dar vrijednosti 600 kuna. Usto, HT daje i 3000 kuna bruto za djecu iz obitelji s četvero i više djece, kao i djeci samohranih roditelja, a isti se iznos isplaćuje i zaposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju.

Zahvalnost predanom radu svojim djelatnicima pokazao je i popularni njemački trgovački lanac Lidl koji je već podijelio božićnice i to od 2000 kuna. Poklone za djecu osigurao je i Konzum i to u iznosu od 600 kuna, a početkom prosinca svojim je zaposlenicima grupacija Fortenova, u sklopu koje Konzum posluje, isplatila božićnicu u iznosu od 1500 kuna.

S druge pak strane, trgovački lanac Kaufland već drugu godinu zaredom povećava božićnicu, i to s 1.500 na 1.800 kn, a svaki će zaposlenik Kauflanda dobiti i prigodni božićni poklon-paket. Osim toga, zaposlenicima Kauflanda u prosincu je isplaćena i neto nagrada kao zahvala za njihov doprinos pozitivnim rezultatima tvrtke, piše Jutarnji.hr.

Riječka farmaceutska tvrtka JGL za 984 svojih radnika ovog prosinca osigurala je jednokratnu nagradu za odlične poslovne rezultate od 5.000 kuna, božićnicu od 1.000 kuna, regres od 1.500 kuna, a tu je i maksimalni neoporezivi iznosom od 7500 kuna.

U Francku su, uz božićnice, rezervirali sredstva i za božićne poklone za djecu u vrijednosti od 200 kuna, a u ovoj su godini, uz ranije isplaćenu uskrsnicu i naknadu za ostvarene rezultate kompanije, iskoristili gotovo 90 posto od maksimalnog neoporezivog iznosa od 7500 kuna.

U Gradu Zagrebu odlučili su se za nešto drugačiju varijantu nagradi te zaposlenici Zagrebačkog holdinga, ZET-a i Vodoopskrbe i odvodnje za blagdane neće dobiti božićnicu, već 13. plaću.