Home Vijesti BiH među top deset zemalja čije su putovnice doživjeli najveći razvoj u...

BiH među top deset zemalja čije su putovnice doživjeli najveći razvoj u proteklom desetljeću

SHARE

Bosna i Hercegovina svrstala se među top deset zemalja u svijetu sa najrazvijenijom putovnicu u proteklom desetljeću, i to zahvaljujući oslobađanju viza za putovanja u 64 zemlje, podaci su Passport Indexa.
Nije iznenađujuće da Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg, Holandija, Švedska i Velika Britanija imaju najjače pasoše na svijetu. Ipak, ovoj grupi zemalja u proteklom desetljeću pridružili su se i Japan i Singapur.

“Mnoge zemlje shvatile su važnost njihove putovnice. Uz misiju poboljšanja diplomatskih odnosa sa ostatkom svijeta i pružanja povećanja globalne mobilnosti građanima, nebo je granica za putovnice bilo koje zemlje”, kažu iz Passport Indexa.

Kako dodaju, proteklo desetljeće pokazala je kako se međudržavnim pregovorima mogu rušiti zidovi i granice.

Pružajući svojim građanima mogućnost da slobodno putuju u još 64 zemlje svijeta, naša zemlja smjestila se na petu poziciju najrazvijenijih putovnica u svijetu, ocjena je Passport Indexa. Manje od putovnice BiH napredovala je putovnica Gruzije, Moldavije, Maršalovih Otoka i Palaua.

Odmah iznad BiH, na četvrtoj poziciji nalazi se Albanija koja se u periodu od 2010. do 2019. oslobodila viza za putovanja u 65 zemalja. Na trećoj poziciji je Ukrajina, a na drugoj Tajvan.

Putovnica Ujedinjenih Arapskih Emirata doživio je najveći procvat proteklog desetljeća. Tako njegovi vlasnici mogu putovati u dodatnih 110 zemalja svijeta bez komplikovanih viznih režima.

“Od svih knjiga na svijetu, najbolje priče pronalaze se između stranica pasoša”, podsjećaju iz Passport Indexa na poznati citat o putovanjima.

Pored nastavka diplomatskih pregovora, Ministarstvo vanjskih poslova BiH prošlog mjeseca najavilo je da od iduće godina planira 20 međunarodnih ugovora od kojih se većina odnosi na omogućavanje zapošljavanja članova porodica bh. diplomata u stranim zemljama kao i ukidanje viza za nosioce službenih i diplomatskih putovnica u brojnim zemljama.

Ipak, podsjećamo da je BiH prošle godine nazadovala na listi zemalja s najmoćnijim putovnicama iako su naši građani u 2018. mogli slobodno putovati u 73 zemlje svijeta, a sada mogu u 116 zemalja svijeta,prenosi Klix.ba.