Home Vijesti Sezonska prognoza: Ljubitelji vrućina će biti zadovoljni!

Sezonska prognoza: Ljubitelji vrućina će biti zadovoljni!

SHARE

Najnovije dugoročne prognoze, bez obzira koliko one bile nepouzdane zadnjih mjeseci, uključujući i ovaj mjesec naravno, daju poprilično veliku vjerojatnost sušnijeg i toplijeg ljeta nego je uobičajeno za naš dio Europe.

Zanimljiva je činjenica kako bi sušnije ljeto moglo biti čak i u većem dijelu Europe.

S druge strane postoji i oprez pri ovakvim prognozama, jer je proljeće po sezonskim prognozama od 1. i 2. mjeseca trebalo biti toplije i sušnije, pa su te sezonske prognoze potpuno podbacile, pogotovo po temperaturnim odstupanjima.

Međutim sezonske prognoze od strane stranice Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna o mogućnosti hladnijeg proljeća i kasnih hladnih prodora će se dobrim dijelom i ostvariti.

I na kraju treba reći kakoje u čestim ‘La nina’ fazama kroz povijest, barem u 60% do 70% analiziranih godina ljeta u našoj regiji su znala biti sušna i vruća i to se jednostavno ne smije ignorirati.

Ako se ove postavke slika oborinskih i temperaturnih odstupanja i ostvare, a za to postoji poprilična vjerojatnost, onda se treba pripremiti na jače i dugotrajnije toplinske valove, rjeđe i jake grmljavinske nepogode i općenito dugotrajnija sušna razdoblja tokom predstojećeg ljeta.

Požarna sezona bi također mogla biti aktivnija u odnosu na prošlo ljeto – zaključuje u objavi prof. Zoran Zadro, urednik stranice Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.