Home Vijesti Zbog policijskog sata u godini dana u BiH 4816 nesreća manje

Zbog policijskog sata u godini dana u BiH 4816 nesreća manje

SHARE

Iako se većini stanovnika Bosne i Hercegovine ne sviđa epidemiološka mjera koja ograničava kretanje, upravo je ona razlog manjeg broja prometnih nesreća tijekom prošle godine, a time i manjeg broja teško ozlijeđenih i poginulih u prometnim nesrećama, piše Večernji list BiH.

Što pokazuju podaci 
Podaci pokazuju kako su u 2020. godini u prometnim nesrećama u Bosni i Hercegovini život izgubile 244 osobe, 1268 ih je teže ozlijeđeno, dok je 7307 osoba pretrpjelo lakše tjelesne ozljede. Smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća u BiH u protekloj, 2020. godini dovelo je i do smanjenja posljedica: broj lakše ozlijeđenih smanjen je za 1316, tj. za oko 15,3 posto, broj teže ozlijeđenih smanjen je za 400, odnosno za 24 posto, dok je broj poginulih u prometnim nesrećama na bosanskohercegovačkim cestama manji za 17 osoba, odnosno za 6,5 posto. Kada je riječ o županijama, najviše poginulih je u Tuzlanskoj županiji, i to 36, zatim u Hercegovačko-neretvanskoj županiji – 24 osobe, Zeničko-dobojskoj županiji – 21 osoba, Sarajevskoj županiji i Unsko-sanskoj županiji – po 13, SBŽ-u – 11, HBŽ-u – 10, ZHŽ-u – 9, Posavskoj županiji – dvije osobe, dok u BPŽ-u nije zabilježena ni jedna prometna nesreća sa smrtnim ishodom. Tijekom protekle, 2020. godine registrirano je 4816 nesreća manje u odnosu na 2019. godinu, što izraženo u postocima prikazuje smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 13,95 posto. – Broj prometnih nesreća s poginulim/ozlijeđenim osobama smanjen je za 996 ili 13,73 posto. Kada su u pitanju prometne nesreće s materijalnom štetom, u protekloj godini registrirano ih je 3820 manje u odnosu na 2019. godinu, odnosno 14,01 posto – ističe se u informaciji o prometnim nesrećama i njihovim uzrocima koju je izradio BiHAMK. Dodaju kako se, prema navedenim podacima, može zaključiti kako se na području Bosne i Hercegovine dnevno tijekom 2020. godine događalo u prosjeku nešto više od 81 prometne nesreće, od toga oko 17 prometnih nesreća s poginulim/ozlijeđenim osobama.

Najviše u naseljima 
Najveći broj prometnih nesreća na području Federacije BiH u 2020. godini dogodio na području Sarajevske županije, s postotnim udjelom od oko 40,18 posto, zatim Tuzlanske županije s postotnim udjelom od oko 13,6 posto, Zeničko-dobojske županije s postotnim udjelom od 12,6 posto, Srednjobosanske županije s postotnim udjelom od 10,32 posto itd. Iz BiHAMK-a ističu kako je veliki broj prometnih nesreća na našim cestama, između ostalog, rezultat nepoštivanja prometnih pravila i propisa, kao i niske razine prometne kulture većeg broja sudionika u prometu.

Nepropisna i brzina neprilagođena uvjetima na cestama su među najčešćim uzrocima prometnih nesreća, slijede prometne nesreće nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim one koje su rezultat radnji vozilom u prometu te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje prometne signalizacije, nepovoljne uvjete na cesti itd. Među pogreškama vozača u gradskim uvjetima prometa treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila.

Najveći broj prometnih nesreća zabilježen je na ulicama u naselju (52,77 posto), a zatim na magistralnim cestama (28,7 posto), potom slijede lokalne (9,5 posto) pa regionalne ceste (9,1 posto).