Home Gospodarstvo Postignut sporazum za restrukturiranje rudnika u FBiH, neće biti poskupljenja struje

Postignut sporazum za restrukturiranje rudnika u FBiH, neće biti poskupljenja struje

SHARE

Predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Elektroprivrede BiH i Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH usuglasili su danas u Sarajevu sporazum o restrukturiranju rudnika koji bi tijekom dana trebao biti potpisan.

Resorni ministar Nermin Džindić izjavio je nakon sastanka da sporazum predviđa da EPBiH osigura sredstva za umirovljenje svih uposlenika rudnika koji će do kraja godine steći uvjete za mirovinu.

– Također, usuglašeno je da će zbrinjavanje viška radnika u rudnicima biti vršeno na socijalno prihvatljiv način – naveo je Džindić.

Dodao je i da se sporazumom EPBiH obavezuje na nastavak investicija u rudnike.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rekao je da članovi njihovog pregovaračkog tima imaju razloga za zadovoljstvo jer je riješeno ključno pitanje umirovljenja značajnog dijela radnika.

Naglasio je da je neophodno suprotstavljanje negativnom utjecaju lokalnih politika na rudnike i energetski sektor kako bi postignuti sporazum imao šansu.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija istakao je da je usuglašeno kompromisno rješenje, te da postizanje sporazuma znači da neće doći do poskupljenja električne energije.

Izvor:Pogled.ba