Home Kultura Svečano otvoren Dom na Starom Hardomilju dar obitelji Louise i Stipe Bubala

Svečano otvoren Dom na Starom Hardomilju dar obitelji Louise i Stipe Bubala

SHARE

Sinoć je na Starom Hardomilju nakon mise trodnevnice koju je predvodio fra Nikola Jurišić održano svečano otvaranje Zavičajnog doma čija je obnova donacija poznatog hardomiljskog iseljenika Stipe Stevea Bubala i njegove obitelji.
Riječ je o bivšoj zgradi područne škole na Hardomilju, koja je, preseljenjem mještana s Brda u područje uz rijeku Trebižat, zatvorila svoja vrata, a krajem prošlog stoljeća pretvorena u Zavičajni dom, a ove godine u potpunosti obnovljena i privedena svrsi. Kako bi ovaj prostor i dalje služio na radost svim mještanima te da bi se sačuvala njegova ambijentalna vrijednost, zaslužna je obitelj Stipe Stevea Bubala, našeg Hardomiljčanina, koji godinama sa svojom suprugom Louise i djecom ulaže u rodno mjesto, a kojeg su osobine poput odanosti i marljivosti učinile jednim od najuspješnijih Hrvata u dijaspori.

Tim povodom pred obnovljenim Domom okupili su se brojni Hardomiljčani i njihovi prijatelji i zahvalili svom dobročinitelju za sve donacije za svoje selo koje je napravio a posebno prije 6 godina za asfaltiranje pristupne ceste u dužini oko 5 km s obe strane od zaselka Žabar i zaselka Pivnice do crkve sv. Stjepana i ovogodišnju donaciju za Zavičajni dom.

Dom je blagoslovio humački gvardijan fra Dario Dodig, a u ime MZ Hardomilje prigodnim riječima zahvale obratio se predsjednik MZ Hardomilje Frano Rupčić. Večer su glazbeno upotpunili klapa Benedictus i DrimTim Prijatelji.
Odlučnost, tvrdoglavost, odanost i marljivost bile su ključne osobine koje su Stevea učinile jednim od najuspješnijih Hrvata u iseljeništvu. Nema našeg čovjeka u Los Angelesu koji ne zna za reputaciju tog dobrog i velikodušnog Hrvata, iskrenog hrvatskog i američkog domoljuba, odanog supruga i oca te sposobnog poduzetnika. Steve sebe opisuje kao vrlo komunikativnu i otvorenu osobu. Njegova supruga Louise (u braku su više od 60 godina), na sve veći popis pridjeva dodaje da je njezin suprug pošten i iskren.

Stipe je ove godine napunio 90 godina (rođen 1932. godine) te prigodno rođendan proslavio među svojima uz pjesmu, bećarac i gangu.

Moj život je toliko kompliciran i zanimljiv da bi čovjek volio i želio živjeti 200 godina. Počeo sam snimati film o sebi: “American Dream” (Američki san) da moja unučad i praunučad vide i znaju što sam sve prošao, kako sam se borio za žvot i išao naprijed. Život prolazi i treba iza sebe ostaviti neko sjećanje – poručuje Steve.

Osim što pomaže rodnom kraju, Steve Bubalo, između ostalog, redovito daje priloge humanitarnim zakladama, crkvi, a pomaže i darovitim studentima. Kada ga pitaju kako zaposliti ljude da žive od svog rada, često zna reći kako je temelj svega obrazovanje, ali i radne navike. Drago mu je sinoć među uzvanicima bilo vidjeti i pozdraviti prijatelja Božu Skoku čije je školovanje podupirala njegova zaklada.

Poslušajte njegovu izjavu za Radio Ljubuški: