Home Zanimljivosti HERCEGOVKE KAO NOGOMETNI SUCI Lijepe, brze i pravedne na nogometnim terenima

HERCEGOVKE KAO NOGOMETNI SUCI Lijepe, brze i pravedne na nogometnim terenima

SHARE

Nije česta praksa na našim nogometnim terenima vidjeti žene. Ni kao igrače, trenere, a još manje suce. Važi za ‘muški’ sport, tako je prihvaćen, pa se djevojčice više opredjeljuju za neke druge discipline. Zato su žene u svijetu nogometa vrijedne pomena.

Anđela Daković iz Bileće i Maja Ivković iz Nevesinja, radne su kolegice, sa poslom stacionirane u Bileći. Njih dvije imaju licencu za nogometne suce, za sada pomoćne, ali vremenom i za glavne, sigurno.

“Volim sport, nogomet posebno. Kroz razgovor sa kolegama na poslu, došle smo na ideju da se okušamo u suđenju. Znam da je neobično vidjeti žene na terenu, ali hajde da rušimo stereotipe”, kaže Anđela za Hercegovina.info, a njena kolegica Maja se nadovezuje:”Ja nisam nikada igrala nogomet, ali čitav život sam u sportu i treningu i generalno sam ljubitelj svih sportova”.

Ove mlade i svestrane djevojke su jedine pripadnice ljepšeg spola u Istočnoj Hercegovini koje nose sudijsku zastavicu. Kažu da je ovo sjajna prilika za djevojke, a to što probijaju led za mlađe naraštaje daje posebnu draž.

Maja i Anđela redovno treniraju, pa im trčanje po stadionu za igračima i loptom ne predstavlja nikakv problem. Brze i snalažljive, fizički potpuno spremne za ovaj poziv, uljepšavaju svaku nogometnu utakmicu.

“Za ovaj posao fizička spremnost je najvažnija, ali također zahtijeva i psihičku smirenost, što zbog ružnih komentara, što zbog reakcija i igrača i navijača. Jedna strana se uvijek ljuti, a poznato je da je sudac uvijek kriv”, iskrena je Maja.

Podršku imaju, kao najvažniji pokretač, a one se trude da opravdaju ukazano povjerenje i da stoje rame uz rame sa muškim kolegama.

“Podrške nam ne nedostaje i to nam je izuzetno važno. U malim sredinama poput naše, u puno slučajeva važi pravilo, da ako je nešto drugačije, da ne valja, a mi se trudimo da pokažemo da svako pravilo ima izuzetak. Radimo na sebi, usavršavamo se i nadamo se da će se naš trud poznati i vrednovati”, kaže Anđela.

Kao i svi poslovi, tako i ovaj ima etape u napredovanju, a Daković i Ivković žele jednog dana suditi Premijer ligu BiH. Za to je potrebno vrijeme i usavršavanje, a one su na sjajnom putu ka tome. Navode da negativnih komentara nije bilo. Pozitivnih da, lijepih riječi ne manjka i zbog toga savjetuju i žele da se još više žena uključi u ovaj sport.