Home Zdravlje Ovo su godine u kojima bi vaša migrena mogla nestati! Neurologinja objasnila...

Ovo su godine u kojima bi vaša migrena mogla nestati! Neurologinja objasnila zašto

SHARE
Migrena je neurološka bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu. Studije pokazuju da nakon što navrše 70 godina, samo deset posto žena i pet posto muškaraca koje su nekad mučile migrene imaju i dalje problem s njima, piše Ordinacija.hr. Evo što o ovim podacima misli doc. prim. dr. sc. Sandra Morović, dr. med., spec. neurologije i zamjenica ravnateljice Poliklinike Aviva:

Poznato je da ponavljajuće epizode glavobolje uzrokuju izmjenu strukture i funkcija mozga, što objašnjava kompleksnost ovog neurološkog poremećaja. Osim genetskih uzroka velik utjecaj ima okolina osobe s migrenom, ali i upala, koja može progredirati u odrasloj dobi. Tijekom starenja mozak počinje gubiti stanice i smanjivati ​​se. Posljedično dolazi do smanjenja nekih neuroloških funkcija i broja signalnih putova, što može objasniti smanjenje migrena u starijoj dobi.
Rano liječenje može stabilizirati pa i smanjiti napredovanje ovog poremećaja tijekom vremena. Očuvanje zdravlja, poput održavanja primjerene tjelesne težine, umjerenog unosa kofeina, liječenje poremećaja spavanja i druge mjere životnog stila mogu pomoći u kontroli i ograničavanju migrene tijekom života, ali i povećati vjerojatnost za poboljšanje i smanjenje tegoba u zreloj i starijoj životnoj dobi.