Home Društvo Hercegovci se polako pripremaju: U Mostaru turistički bum za Novu godinu

Hercegovci se polako pripremaju: U Mostaru turistički bum za Novu godinu

SHARE

Zbog neisplativosti poslovanja u ovom zimskom periodu većina neumskih hotela je 1. studenog prestala s radom i svoja vrata otvorit će tek na proljeće.

Međutim, u svim mjestima u Hercegovini vidljivo je smanjenje broja turističkih dolazaka, od Međugorja do Mostara, potvrđuju to u Turističkoj zajednici (TZ) Hercegovačko-neretvanske županije za Avaz.

– Turistička sezona je zapravo tek nedavno završena i rezultati su više nego odlični, a prosinac i siječanj su na ovom području skoro u pravilu takvi i uvijek su označavali prijelaz iz jedne u drugu sezonu. To su mjeseci u kojima su dolasci, pogotovo grupni turistički, prilično rijetki – rekao je Semir Temim, zamjenik direktora TZHNŽ.

Međutim, kako je dodao, svojevrsni skok broja posjeta očekuju pred božićne i naročito novogodišnje praznike u Mostaru, jer se i lani pokazalo kolika je zainteresiranost bila za doček Nove godine na otvorenom, kada su svi smještajni kapaciteti bili popunjeni.

Enisa Bašić, vlasnica ugostiteljskog objekta uz Stari most, kazala  je da su se odlučili nakratko predahnuti, nakon prilično uspješne produžene sezone.

– Na kolektivnom smo godišnjem odmoru do sredine prosinca. Tada kreću i pripreme za praznike, kada će, sigurno, biti puno više gostiju nego sada, a nadamo se da će nas i lijepo vrijeme poslužiti. Pogotovo vjerujemo da će uoči Nove godine biti veći priljev turista, i domaćih i stranih. Nakon toga je zatišje, ali već krajem siječnja kreću aktivnosti i za predstojeću turističku sezonu – kazala nam je Bašić.

Zanimljivo je da je turista u Mostaru sve manje i vikendom, a većina turističkih radnika u staroj gradskoj jezgri je na privremenoj pauzi. U to smo se uvjerili proteklog vikenda, kada je u Starom gradu, umjesto velikih gužvi i žamora turista, vladala prava pustoš.