Home Vijesti Ukrajinski vojnici neće na obuku u Hrvatsku

Ukrajinski vojnici neće na obuku u Hrvatsku

SHARE

Rezultatom 97 ZA i 10 protiv, Hrvatski sabor nije podupro Vladin prijedlog odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Do dvotrećinske većine od 101 zastupnika, vladajućoj većini nedostajala su četiri glasa.

Glasanju je pristupilo ukupno 107 zastupnika, što znači da se dio njih – uglavnom s lijevo-liberalnog političkog spektra – nije uključio.

Tako nakon dva tjedna konzultacija vladajući nisu uspjeli sakupiti potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 101 glas za donošenje Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini EUMAM. Sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM uključivalo bi dolazak do stotinjak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tijekom dvije godine.

Dok je Plenkovićeva Vlada snažno zagovarala sudjelovanje u misiji, s time se nije složio predsjednik Republike Zoran Milanović, ujedno vrhovni zapovjednik vojske, koji smatra da misija nije u skladu ni s hrvatskim ustavom niti s europskim ugovorom, te je odbio dati prethodnu suglasnost.

Vijeće EU-a usvojilo je 15. studenog odluku o pokretanju Misije EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM – European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine) u sklopu koje se planira obučiti 15.000 ukrajinskih vojnika u zemljama EU-a.

Uoči glasovanja zastupnici su u ime klubova zatražili stanke kao bi ponovili stavove za i protiv misije EUMAM koje su iznosili proteklih dana, pri čemu se nisu birale riječi.