Home Svijet Njemačka priprema novi zakon za strane radnike, evo što je novo

Njemačka priprema novi zakon za strane radnike, evo što je novo

SHARE

Njemačka hitno treba kvalificirane i specijalizirane radnike. Upražnjena radna mjesta treba brže popunjavati uvozom. Lakšom ovjerom diploma i novom kartom mogućnosti Vlada želi privući više radnika iz inozemstva, piše Njemačka novinska agencija(dpa).

Novi zakon o useljavanju kvalificiranih radnika koji je u pripremi, a u koji je agencija dpa imala uvid, predviđa novi sustav bodovanja.

Među ostalim, za strance s najmanje dvije godine stručne spreme uvodi se karta šanse, koja se temelji na bodovnom sustavu. “Među kriterijima odabira su poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, dob i povezanost s Njemačkom”, stoji u nacrtu zakona.

Chance Map također nudi mogućnosti za probni rad ili rad sa skraćenim radnim vremenom.

Osobe koje dolaze iz zemalja izvan Europske unije dobivaju karticu šanse ako skupe najmanje šest bodova. Na primjer, četiri boda idu za određenu stručnu spremu. Dobro poznavanje njemačkog jezika ili najmanje tri godine odgovarajućeg profesionalnog iskustva vrijede po tri boda.

Dva boda mogu se dobiti za djelomično znanje njemačkog jezika, samo dvije godine radnog iskustva ili dob do 35 godina. Plan je dodijeliti jedan bod ako je osoba legalno provela najmanje šest mjeseci neprekidno u Njemačkoj.

Ukida se i ograničenje od 25.000 ljudi godišnje u takozvanoj uredbi za zapadni Balkan. Kvota za državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije bit će veća – 50.000 godišnje.