Home Gospodarstvo Cijena barela pala 15 posto, a cijene goriva u BiH ostale iste

Cijena barela pala 15 posto, a cijene goriva u BiH ostale iste

SHARE

Cijene goriva na benzinskim crpkama u BiH ostale su gotovo na istoj razini kao ranije, ili su neznatno smanjene i pored značajnog pada vrijednosti sirove nafte na svjetskim burzama u posljednjih dvadesetak dana.

Najviša cijena sirove nafte tijekom ovog mjeseca zabilježena je 6. ožujka kada je jedan barel (159 litara), koštao oko 86,2 dolara. U tom periodu, prema službenim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, gorivo na domaćim benzinskim crpkama koštalo je od 2,56 do 2,66 maraka za jedan litar benzina 95 i od 2,66 do 2,71 za jedan litar eurodizela.

Desetak dana kasnije, vrijednost sirove nafte, a zbog previranja i turbulencija na financijskom tržištu i kraha pojedinih banaka, pala je na 72 dolara, da bi tijekom jučerašnjeg dana ona iznosila oko 76 dolara za jedan barel.

Iako je u ovom vremenu došlo do pada vrijednosti jednog barela za oko 15 posto, građani BiH su i dalje prinuđeni plaćati gotovo iste ili neznatno niže cijene za jedan litar goriva, u odnosu na period kada je barel koštao deset dolara više.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, za litar benzina 95 danas se mora izdvojiti između 2,56 i 2,60 KM, a za dizel 2,66 do 2,70 maraka. Ukoliko to uporedimo sa cijenama od 6. ožujka može se vidjeti da je cijena jednog litra goriva pala tek neznatno. Do značajnijeg smanjenja nije došlo iako matematika ukazuje da je trebalo.

Primjera radi, cijena barela je trenutno na nivou od prije izbijanja rata u Ukrajini, a tada su cijene goriva na benzinskim crpkama bile između 2,30 i 2,40 KM po jednom litru.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore Republike Srpske Jovica Vučković, smatra da je ipak došlo do osjetnog pada cijena te da je gorivo u Srpskoj jeftinije za oko deset feninga u odnosu na prethodni period, ne navodeći i koji.

Prema njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva trebala bi ostati na ovoj razini do kraja ovog mjeseca, dodajući kako litar dizela na crpkama u Republici Srpskoj sada košta od 2,54 do 2,69 maraka, dok se benzin po litru kreće od 2,39 do 2,59 maraka.