Home Auto Volkswagen California (2024.), kralj kampova u najnaprednijem izdanju ikad

Volkswagen California (2024.), kralj kampova u najnaprednijem izdanju ikad

SHARE
Volkswagen California (2024.), kralj kampova u najnaprednijem izdanju ikad

Nova California bit će prvi kamper marke Volkswagen gospodarska vozila s plug-in hibridnim pogonom i sustavom pogona na sve kotače. Nakon ljeta će biti moguće naručiti pet verzija novog modela…

California je legendarni kamper. Nakon proizvedenih više od 280.000 primjeraka ovog najprodavanijeg modela, marka Volkswagen
gospodarska vozila sada predstavlja potpuno novu generaciju: novi model California. Temelji se na dugoj verziji iznimno modernog modela Multivan. Svaki je dio kampera redizajniran te je on sada prostraniji, pametniji, sofisticiraniji, svestraniji i održiviji. No ipak slijedi dizajn svojih legendarnih prethodnika, nastavljajući tako jednu od velikih priča o uspjehu.

Volkswagen California (2024.), kralj kampova u najnaprednijem izdanju ikad
Foto: Volkswagen Gospodarska vozila

Marka Volkswagen gospodarska vozila zadržala je ključne detalje modela California poput podiznog krova i interijera koji je pažljivo isplaniran do najsitnijih detalja. I naravno, novi model California istovremeno je idealan VW autobus za svakodnevicu i kamper za najbolja putovanja života. Sve to sada čini još uspješnije uz najmodernije sustave pogona, potpore za vozača i infotainment sustave te novu arhitekturu kampera. Po prvi put u povijesti, sva vozila modela California bit će serijski opremljena s dvojim kliznim vratima i time omogućiti još raznovrsniju upotrebu. Dodatno će u novom modelu California biti predstavljen plug-in hibridni sustav pogona na sve kotače. Time se kamper privremeno pretvara u električno vozilo, što istovremeno omogućuje velike ukupne dosege. Pretprodaja novog modela California i budućnost najuspješnijeg kampera svih vremena počinje nakon ljeta. Beach, Coast i Ocean – idealni kamper za svaku situaciju

Marka Volkswagen gospodarska vozila nudit će novi model California u verzijama Beach, Beach Tour, Beach Camper (s mini kuhinjom straga) te verzijama Coast i Ocean (svaka s kompletnom kuhinjom na strani vozača). To znači da je cijela obitelj kampera ponovno dostupna za najrazličitije zahtjeve i životne situacije. Novi model California također je jedan od tri stupa najveće ponude kampera bilo kojeg njemačkog proizvođača vozila – smješten je između manjeg modela Caddy California i većeg modela Grand California. Novi model California savršeno je svestrano vozilo i idealno kombinira funkcije VW autobusa za svaki dan i višenamjenskog kampera.

Uvijek s podiznim krovom i dvojim kliznim vratima
Sve verzije novog modela California opremljene su podiznim krovom s prednjim prozorom i velikim prednjim otvorom te dva dodatna bočna prozora u mijehu krova (svi s mrežom protiv komaraca). Dodatna zajednička značajka su klizna vrata na lijevoj i desnoj strani – u modelU California 6.1 ova je značajka bila dostupna samo na suvozačevoj strani u paketima opreme Coast i Ocean. Tijekom svakodnevne upotrebe se novi model California sada može utovariti i istovariti s obje strane. Na putovanjima se obje strane vozila po prvi put mogu koristiti i kao otvorena terasa. Opcijska se tenda sada može naručiti za lijevu ili desnu stranu za zaštitu od kiše ili sunca. Također novo: pojedinačna sjedala umjesto stražnje klupe. Drugim riječima, skupi bicikli sada mogu putovati i u interijeru, a sjedala se također mogu pojedinačno namjestiti prema osobnim željama. Posljednje, ali ne manje važno, svi novi modeli California od verzije Beach Tour naviše također su opremljeni potpuno novom upravljačkom jedinicom kampera u C-stupu na suvozačevoj strani. Svim se funkcijama kampera može upravljati i provjeravati ih putem zaslona.

Alternativno, funkcijama se također može upravljati pomoću odgovarajuće aplikacije u vozilu u infotainment sustavu i aplikacije California na smartphoneu. Mali tehnički detalj pokazuje koliko je novi model California promišljen u svim područjima: sva LED rasvjeta i ambijentalno osvjetljenje u interijeru mogu se istovremeno isključiti brzim dvostrukim pritiskom na jedan od brojnih prekidača za svjetlo – značajka koju često nemaju ni luksuzni hoteli.

NOVI MODEL CALIFORNIA: POJEDINOSTI
Vrhunsku osnovu za novi model California čini Multivan. U tehničkom smislu, svi novi modeli California temelje se na inovativnoj modularnoj poprečnoj platformi (MQB), a time i na aktualnoj verziji modela Multivan s dugim međuosovinskim razmakom. Kamper je dugačak 5.173 mm (prethodni model: 4.904 mm); širina bez vanjskih retrovizora iznosi 1.941 mm (prethodni model: 1.904 mm). S 1.990 mm sa spuštenim krovom, visina je identična onoj prethodnog modela, što znači da je
ponovno prikladan za parkirne garaže na više katova. Između osovina se proteže dugi međuosovinski razmak od 3.124 mm – osigurava još više prostora u vozilu u odnosu na prethodni model. Sa zatvorenim krovom, visina interijera iznosi 1.297 mm; kada je podizni krov otvoren, ona se povećava na 2.108 mm. Zahvaljujući platformi MQB, širok raspon sustava potpore za vozača dostupan je za novi model California, pružajući dodatnu sigurnost i komfor – kreću se od funkcije kočenja pri skretanju ako vam se približava vozilo iz suprotnog smjera do sustava potpore Travel Assist koji nudi poluautomatiziranu pomoć u vožnji i time povećava komfor vožnje na velikim udaljenostima.

Prvi model California s plug-in hibridnim pogonom i sustavom 4MOTION

Novi model California pokreću tri različita sustava koji se mogu kombinirati sa svim paketima opreme i svi su upareni s automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. Marka Volkswagen gospodarska vozila koristi 4- cilindrični motor snage 110 kW (150 KS) kao učinkovit dizelski motor s turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem (TDI). Benzinski motor s turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem (TSI) jednako visokog okretnog momenta novog modela California proizvodi 150 kW (204 KS). I TDI i TSI motor pokreću prednju osovinu. Nova značajka modela California je novi plug-in hibridni pogon (eHybrid) s izlaznom snagom sustava od 180 kW (245 KS). Novi model California prvi je MQB model Volkswagen koncerna koji kombinira plug-in hibridni pogon sa sustavom pogona na sve kotače 4MOTION. Plug-in hibridni pogon omogućuje novom modelu California da se privremeno pretvori u električno vozilo tijekom svakodnevne upotrebe.
Visoka učinkovitost kombinacije električnog motora i vrhunskog TSI motora (1.5 TSI evo2) također omogućuje velike ukupne dosege i maksimalnu težinu prikolice do 2.000 kg. To novi model California eHybrid 4MOTION čini idealnim suputnikom za sve putnike, ljubitelje kampiranja
zimi ili kampiranja s čamcima ili biciklima na prikolici.

Dvobojni lak – legendarna značajka modela California
Ne postoji niti jedno drugo vozilo na svijetu čiji je dvobojni lak toliko legendaran kao onaj modela Bulli pa je sasvim logično da je dostupan za model California marke Volkswagen gospodarska vozila. Kao alternativa jedanaest jednobojnih lakova, za novi model California bit će dostupne sljedeće dvobojne varijante (gore/dolje): Mono srebrna / Energetic narančasta metalik, Deep crna bisernog efekta / Fontana crvena metalik i – ekskluzivno za novi model California – nova kombinacija boja Candy bijela nemetalik / Starlight plava metalik. Troslojni mijeh podiznog krova može se konfigurirati u tri boje Toffee smeđa, Glacier plava i Basalt siva. Nadalje, za novi model California dostupno je sedam različitih kotača od lakog metala veličine 16, 17, 18 i 19 inča.

Pretprodaja novog modela California u Hrvatskoj započet će nakon ljeta 2024., kad će biti poznate i cijene, a prve isporuke uslijedit će krajem godine.

Autor